Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

LO-lederen med varmt forsvar for Aps Lofoten-kompromiss

– Norge styrer ikke etterspørselen etter olje, men vi kan sørge for at den vi leverer blir produsert med så små klimautslipp som mulig.

Publisert

Kompromiss er et av de vakreste ordene vi har, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Aps landsmøte, som i helgen avgjør om oljekompromisset skal bestå.

Gabrielsen brukte taletid på å framsnakke norsk olje- og gassindustri da han holdt hilsningstale til partiet fredag.

– Norge styrer ikke etterspørselen etter olje, men vi kan sørge for at den vi leverer blir produsert med så små klimautslipp som mulig. Da er det ikke likegyldig om olja eller gassen kommer fra Johan Sverdrup eller oljesandprosjekter i Canada med hundre ganger så store utslipp, sa han.

Det er ikke likegyldig om olja eller gassen kommer fra Johan Sverdrup eller oljesandprosjekter i Canada med hundre ganger så store utslipp

Hans-Christian Gabrielsen

– Vi har dårlig tid, da kan vi ikke la symbolpolitikken gå for an realpolitikken.

Han understreket at de ansatte i næringen har kompetansen som trengs for å gå over til nye og fornybare energiformer fra vind og vann.

– For å gjøre Thorvald Stoltenbergs ord til mine egne: for meg er ordet kompromiss et av de vakreste vi har.

I forkant av landsmøtet har både AUF og 10 av 15 fylkeslag gått inn for å endre kompromisset fra 2017, der partiet gikk inn for bare delvis vern av de sårbare områdene Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet.

(©NTB)