Libyas nasjonale oljeselskap sier eksporten gjenopptas

Publisert

Libyas nasjonale oljeselskap (NOC) sier de har fått tilbake kontrollen over fire oljeterminaler øst i landet, og at eksporten raskt vil starte opp igjen.

NOC fikk tilbake kontroll over terminalene onsdag morgen, opplyser selskapet selv i en uttalelse.

Produksjon og eksport vil vende tilbake til normale nivåer i løpet av de neste timene, heter det videre.

Eksporten fra de fire terminalene, al-Hariga, Zweitina, Ras Lanuf og al-Sidra, ble stanset etter at opprørsgeneralen Khalifa Haftar i juni tok kontroll over området.

Haftar hadde truet med å gi kontrollen over og inntektene fra terminalene til regjeringen øst i landet, som er i konflikt med den internasjonalt anerkjente regjeringen i Tripoli.

Haftar overlot imidlertid frivillig kontrollen tilbake til NOC onsdag morgen, opplyser det nasjonale selskapet, som berømmer Haftar for avgjørelsen.

Rivaliserende militsgrupper har kjempet om kontroll over Libyas oljeanlegg og ressurser siden 2011, da landets leder Muammar Gaddafi ble styrtet av opprørere med luftstøtte fra Norge og andre land.

OPEC-landet har siden vært preget av kaos og anarki og har flere rivaliserende militser, regjeringer og nasjonalforsamlinger.

Oljenæringen er ryggrad i Libyas økonomi, men produksjonen falt med mer enn to tredeler til under 500.000 fat om dagen etter Gaddafis fall.

(©NTB)