Tyrkias folkevalgte sa ja til Libya-styrke

Hellas, Kypros, Egypt og Israel har alle etablert økonomiske soner som åpner for utvinning av olje og gass i området.

Publisert

Tyrkias nasjonalforsamling har vedtatt å sende en militær styrke til Libya for å støtte landets internasjonalt anerkjente regjering.

Forslaget ble vedtatt med 325 mot 184 stemmer og innebærer at tyrkiske soldater i første omgang skal være i Libya i ett år.

President Recep Tayyip Erdogan inngikk i slutten av november en avtale om sikkerhetssamarbeid med Libyas statsminister Fayez al-Sarraj.

Avtalen åpner for å sende tyrkiske styrker til Libya dersom den FN-støttede regjeringen i Tripoli ber om det. Det gjorde regjeringen 19. desember.

Under angrep

Regjeringen i Tripoli har siden april i fjor vært under angrep fra opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits.

Haftar støttes av Saudi-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater og Jordan, og LNA-militsen har også mellom 600 og 800 russiske leiesoldater i sine rekker.

USAs president Donald Trump hyllet i fjor vår «Haftars betydelige rolle i kampen mot terrorisme og for å sikre Libyas oljeressurser», og opprørsgeneralen har også fått en viss grad av støtte fra Frankrike.

Egypt står også på Haftars side og misliker sterkt Tyrkias innblanding i Libya.

Sarraj har i tillegg til støtten fra Tyrkia, også Qatar og Italia i ryggen.

Olje og gass

Sikkerhetsavtalen mellom Erdogan og Sarraj innebærer også at Tyrkia får utvide sin kontinentalsokkel i Middelhavet, der det nylig er funnet store gassreserver.

Dette skjer til protester fra Hellas og Kypros, og EU har tidligere uttrykt bekymring over Tyrkias boreaktivitet i nærheten av Kypros.

Erdogan legger ikke skjul på at Tyrkias økonomiske interesser øst i Middelhavet er en medvirkende årsak til at han nå vil sende soldater til Libya.

Hellas, Kypros, Egypt og Israel har alle etablert økonomiske soner som åpner for utvinning av olje og gass i området.

Tyrkias visepresident Fuat Oktay understreker imidlertid at beslutningen om å sende styrker til Libya vil bli omgjort dersom Haftar stanser angrepene.

– Avgjørende slag

Over 1.000 mennesker er drept og minst 100.000 er drevet på flukt siden Haftar innledet sin storoffensiv mot Tripoli, og rett før jul hevdet opprørsgeneralen at det siste avgjørende slaget om den libyske hovedstaden var nært forestående.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land i 2011 styrtet Muammar Gaddafis regime.

En rekke militsgrupper har med støtte fra ulike land siden kjempet om makten i landet, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

(©NTB)