Bilde av Tor Lien

Hyller Kværner-avtale

Glede i norsk næringsliv. Kværner skal levere to stålunderstell til utbyggingen av feltet Johan Sverdrup. Intensjonsavtalen mottas med stor glede i norsk næringsliv og får bred politisk støtte. Kværner fikk kontrakten i tøff, internasjonal konkurranse. Den har en anslått verdi på 3 milliarder kroner. At Kværner fikk den blir sett på som et viktig signal … Continued

Glede i norsk næringsliv.

Kværner skal levere to stålunderstell til utbyggingen av feltet Johan Sverdrup. Intensjonsavtalen mottas med stor glede i norsk næringsliv og får bred politisk støtte.

Kværner fikk kontrakten i tøff, internasjonal konkurranse. Den har en anslått verdi på 3 milliarder kroner. At Kværner fikk den blir sett på som et viktig signal om at norsk industri kan konkurrere internasjonalt på pris og kompetanse. For Kværner og verftet i Verdal betyr dette forutsigbarhet og muligheter, og ordfører Bjørn Iversen (Ap) sier til E24 at dette var den beste nyheten kommunene kunne fått. Også fagforbundene LO og Fellesforbundet er storfornøyd.

Dette er et startskudd for den nye æraen i norsk oljeindustri, sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan.

Han mener det sender et viktig signal til lærlinger i bransjen og den nye generasjonen i industrien om at Norge kan konkurrere.

Viktig brikke

Intensjonsavtalen ligger under en nyinngått rammeavtale mellom Statoil og Kværner, som varer fram til 2020. Det er ingen begrensninger på antall understell Statoil kan bestille som en del av alliansen. Haugan understreker at rammeavtalen ikke garanterer for framtidige avtaler:

Dette er ikke eksklusivt, så vi må jobbe hardt framover for å få avtaler. Men vi har rammeavtalen i bunn, sa han torsdag.

Intensjonsavtalen gjelder levering av to stålunderstell til Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen. Disse skal leveres sommeren 2017 og våren 2018. Kværner anslår at omtrent 350 personer på det meste kommer til å jobbe med prosjektet.

Begge leveransene omfatter ingeniørtjenester, innkjøp og produksjon, det samme gjør rammeavtalen. Ingeniørtjenestene utføres i Oslo, men prosjektledelsen holder til hos Kværners anlegg for stålunderstell i Verdal i Nord-Trøndelag.

Fryktet utsettelse

Sverdrup-utbyggingen er historisk og den største siden 80-tallet på norsk sokkel. Det er et industriprosjekt med en tidshorisont på 50 år. Med denne intensjonsavtalen faller en ny viktig brikke på plass i planleggingen av første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

I vår krevde en allianse bestående av opposisjonspartiene samt regjeringens støttepartier Venstre og KrF på Stortinget at hele kraftbehovet til de fire oljefeltene på Utsirahøyden, inkludert Johan Sverdrup, skulle dekkes fra land. Statoil gikk hardt ut mot avtalen, som selskapet fryktet innebar en utsettelse av utbyggingen. Kværners verft i Verdal og på Stord var blant dem som fryktet tapte investeringer ved en utsettelse.

I starten av juni inngikk en enstemmig energi- og miljøkomité et kompromiss som innebar full elektrifisering senest i 2022, med garanti om at Johan Sverdrup-utbyggingen ikke skulle forsinkes.

Fornøyd statsråd

Denne avtalen viser også at det var svært viktig å unngå en løsning i Stortinget rundt kraft fra land til Utsirahøyden som hadde medført utsettelse av Sverdrups første byggetrinn, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) om milliardavtalen mellom Kværner og Statoil.

Johan Sverdrup-feltet skal bygges ut med fire plattformer med stålunderstell. I begynnelsen av 2015 skal prosjektets plan for utbygging og drift etter planen være klar. Forventet produksjonsstart er i slutten av 2019.

Kontraktens verdianslag på 3 milliarder er basert på at alle nødvendige godkjenninger for at prosjektet videreføres, er i havn.

©NTB