230 mister jobben

Masseoppsigelser i Aibel. Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer, NITO, er bekymret for situasjonen i leverandørindustrien til offshoresektoren. Mandag fikk 230 ansatte i oljeserviceselskapet Aibel beskjed om at de mister jobben. Rundt 180 stillinger i Aibel skal bort innen kjerneområdene ingeniørtjenester, innkjøp og ledelse. Disse reduksjonene skal tas ved virksomhetene i Bergen, Stavanger, Harstad … Continued

Masseoppsigelser i Aibel.

Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer, NITO, er bekymret for situasjonen i leverandørindustrien til offshoresektoren. Mandag fikk 230 ansatte i oljeserviceselskapet Aibel beskjed om at de mister jobben.

Rundt 180 stillinger i Aibel skal bort innen kjerneområdene ingeniørtjenester, innkjøp og ledelse. Disse reduksjonene skal tas ved virksomhetene i Bergen, Stavanger, Harstad og Stjørdal, skriver Stavanger Aftenblad. Resten av nedbemanningen, altså om lag 50 personer, kan bli fordelt på alle Aibels virksomheter, skriver Haugesunds Avis.

Årsaken til kuttene er blant annet Statoils spareplan og at en del store nybyggkontrakter i fjor gikk til Asia.

Vi er i en bransje der vi må vinne nye oppdrag for å kunne sysselsette disse menneskene. Det vi har sagt på allmøtene, er at vi trenger å vinne nye kontrakter for å unngå ytterligere reduksjoner i antall ansatte. Vi satser på at vi vinner store kontrakter framover, sier informasjonsdirektør Bjørg Sandal (bildet).

Før nedbemanningen har selskapet 5.700 ansatte i Norge. Sandal tror ikke det vil være mulig å unngå oppsigelser. De vil i så fall være effektive fra 1. april.

Bekymret

Fagorganisasjonen NITO er bekymret for det som er i ferd med å skje i leverandørindustrien til offshoresektoren.

Norske bedrifter er ledende i verden på kompetanse innen olje og gass. Vi er redd for at de varslede kuttene fra Statoils side vil bety at verdifull kompetanse, som er bygd opp gjennom mange år, forsvinner fra industrien, noe som i sin tur vil gå ut over konkurransekraften i bransjen. De siste årene har mange oppdrag gått ut av landet, primært til Østen, sier NITOs president Trond Markussen i en pressemelding.

Advokater

NITO mener at en sterk, norsk leverandørindustri har tjent både Statoil og norsk økonomi særdeles godt gjennom flere tiår.

«Da må Statoil, som stor nasjonal aktør, ta et sterkere ansvar for å bidra til utviklingen av norsk leverandørindustri, og ikke bare sette oppdrag ut av landet», heter det i pressemeldingen.

Markussen sier Norge har et stort behov for ingeniører i andre sektorer og bransjer, men at NITOs jobb nå blir å sørge for at alle de oppsagte medlemmene kommer best mulig ut av situasjonen.

Derfor vil advokater fra NITO tirsdag være til stede på Aibels lokasjoner i Stavanger, Bergen og Stjørdal for å bistå medlemmene sammen med de tillitsvalgte, sier Markussen.

©NTB