Westcon plasserer seg i verdenstoppen innenfor kaldbøying av rør

Publisert

Selskapet har fått på plass en av de kraftigste, elektriske rørbøyingsmaskinene i verden.

Westcon har fått på plass en av de kraftigste, elektriske rørbøyingsmaskinene i verden, som gjør det mulig for dem å utføre sertifisert prefabrikasjon av rør og rør spools. Selskapet har sitt hovedsete Vindafjord kommune i Rogaland, og har fått på plass en ny rørbøyingsmaskin som skal gir dem gode konkurransemuligheter i markedet.

Entrer markedet på ny måte

Den avanserte rørbøyingsmaskinen gjør det mulig for Westcon å levere sertifisert kaldbøy av rør opp til 10" rørdiameter. Dermed kan antall sveiser på en spool reduseres til et minimum, samtidig som nøyaktigheten på det ferdige produktet er høyt. Samtidig har selskapet inngått en rammeavtale med Brødrene Dahl som dem tilgang på alle materialkvaliteter relevant for offshore og onshore.

Tidligere i år har Westcon hatt en mindre rørbøyingsmaskin for rør opp til 90 mm i diameter tilgjengelig. I tillegg til den nye maskinen, inkluderer prefabrikasjonslinjen et nytt automatisert rørlager, ny automatisert kappfunksjon, sertifisert overflatebehandling og fullskala testfunksjon.

- Dette er en game changer for Westcon når det kommer til rør og rørløsninger. Tradisjonelt er rørbøying og -sveis tidskrevende og spools med mange sveiser representer en mekanisk risiko. Med den nye teknologien og en optimalisert logistikk-løsning kan vi gi våre kunder fra både offshore og landbasert industri prefabrikerte rørløsninger av høy kvalitet, samtidig som vi reduserer risiko, responstid og kostnader for kunden, uttalte Arne Matre, operasjonssjef ved Westcon Yards i en pressemelding publisert på deres hjemmeside.

Satser internasjonalt

Den nye teknologien kan i tillegg levere sertifisert kaldbøy med krumningsradius helt ned i 1,5 ganger diameteren. Det skal gi nye designmuligheter og åpner for bedre romutnyttelse. Teknologien har blitt utviklet i samarbeid med det britiske rørteknologiselskapet Unison.

- Vi valgte det britiske rørteknologiselskapet Unison som samarbeidspartner fordi vi ville vekk fra hydraulikk og over på bøyeteknologi basert på elektromotorer. Større nøyaktighet, mulighet for styring på mikronivå og et støyfritt arbeidsmiljø var viktig for oss. Samtidig er vi avhengige av en teknologi som er rasjonell med hensyn til input av produksjonsdata. Nå kan vi mate systemet med spesifikasjoner fra CAD-verktøy, målsatte skisser og 3D-tegninger, eller vi kan nytte skannerteknologi til å avfotografere eksisterende løsninger og programmere maskinen til å produsere identiske erstatninger. Tilpassing i montering skal være redusert til et minimum, forklarer Matre.

Samtidig ser selskapet et betydelig potensiale i teknologien, og mener de er godt rustet til å konkurrere i de fleste segmenter med den kostnadseffektive rørbøyleteknologien og infrastrukturen som de har bygget opp ved anlegget i Ølensvåg.