SV vil avvikle statens støtteordninger for oljeleting

Partiet mener selskapene selv må ta den økonomiske risikoen.

Publisert

Statens leterefusjoner for oljeselskaper som ikke tjener penger må avvikles, mener SV. Partiet mener selskapene selv må ta den økonomiske risikoen.

Ordningen med refusjon av leteutgifter ble innført i 2005. Målet var å få flere selskaper­ til å lete på norsk sokkel. Selskaper­ som ikke har overskudd og derfor­ ikke kan trekke fra leteutgiftene på skatten, får en tilsvarende refusjon.

De siste fem årene har staten støttet lete­boringen til oljeselskapene med 31,6 milliarder­ kroner, skriver Aftenposten. Siden 2005 er det utbetalt mer enn 130 milliarder kroner i refusjon.

Dette mener SV det må bli slutt på.

– Oljeselskapene må selv ta den øko­nomiske risikoen for sin klimafiendtlige virksomhet. De må ikke velte den over på fellesskapet. Derfor vil SV avvikle hele leterefusjonsordningen­, sier stortings­representant Lars Haltbrekken.

Ordningen har i mange år vært omstridt, og flere miljøorganisasjoner mener den i praksis fungerer som en subsidiering av næringen.

Venstre mener ordningen må endres, mens regjeringskollega Høyre mener det er meningsløst å endre ordningen nå. I Ap er meningene delte, men med Fellesforbundet i spissen er partiet for ordningen slik den er nå, mens AUF er sterkt imot, skriver avisen.

(©NTB)