Leggingen av sjøkabel mellom Norge og Tyskland har startet

Publisert

De første meterne av en over 50 mil lang sjøkabel er lagt på sjøbunnen i Vollesfjorden i Vest-Agder. Kabelen skal knytte det norske og tyske strømnettet sammen.

Hele strømforbindelsen blir på 623 kilometer. Av dette er 516 kilometer sjøkabel. I sommer legges den første delen på 124 kilometer fra Vollesfjorden ved Flekkefjord til dansk sektor av Nordsjøen.

– Dette er et prosjekt som vi har jobbet med i flere år, og det er veldig flott å komme i gang med selve kabelleggingen. Nå er kabelen trukket i land gjennom en mikrotunnel fra fjordbunnen og kabelskipet har startet på veien ut mot åpent hav, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

Det er kabelskipet Nexans Skagerrak som legger kabelen, som veier rundt 50 kilo per meter. Offshorefartøyet Polar King graver så kabelen om lag en meter ned i havbunnen.

Kabelen har fått navnet NordLink og vil bli den sjette kabelen fra Norge til utlandet, i tillegg til strømforbindelser over land. Kabelen er en del av den tyske omleggingen til fornybar energi. Den vil også bidra til å gi Norge sikrere strømforsyning i perioder med lite vann i magasinene til norske vannkraftverk.

(©NTB)