Laveste norske strømproduksjon siden 2013

Publisert

Det er høye strømpriser for tiden, og det skyldes at det er mindre vann i vannmagasinene enn det pleier å være på denne tiden av året. Det er ikke rekordlite vann, men det er ikke langt i fra, og for første gang har fyllingsgraden gått ned i en periode der det vanligvis fylles på.

Det skjer på tross av at vannkraftselskapene holder igjen, og produserer mindre strøm enn normalt.

enerWE har tatt en titt på tallene for ukene 20 til 28 de siste årene,. De viser at i tomånedersperioden fra midten av mai til midten av juli må vi tilbake til 2013 for å finne år med tilsvarende lav strømproduksjon i Norge.

Strømproduksjonen i 2013 og i år skiller seg ut som svært dårlige år for norsk strømproduksjon i perioden fra midten av mai til midten av juli.
Strømproduksjonen i 2013 og i år skiller seg ut som svært dårlige år for norsk strømproduksjon i perioden fra midten av mai til midten av juli.

Sammenligner vi med i fjor, så ser vi at strømproduksjonen i snitt ligger 10,8 prosent lavere. På sitt meste lå strømproduksjonen hele 23,3 prosent under samme tid i fjor.

Den lave fyllingsgraden skyldes først og fremst at mye mindre av snøsmeltingen kom vannmagasinene tilgode fordi den fordampet i den ekstreme vårvarmen i år.

Noe skyldes også eksport av strøm, men i år har Norge i flere lengre perioder importert mer strøm enn vi eksporterte, så eksporten kan rett og slett ikke få skylden for årets høye strømpriser.

Da enerWE i april tok en gjennomgang av hvordan strømeksporten påvirket de norske vannmagasinene, kom vi frem til at Norge kunne hatt hele 19,1 prosentpoeng mer vann i vannmagasinene hvis vi ikke hadde eksportert strøm.

På den annen side ville det ført til store problemer under snøsmeltingen. Da er det ofte stor fare for oversvømmelser, og det var stor bekymring for det også i år. Det gikk heldigvis bra, men hvis vannmagasinene hadde vært stappfulle på våren ville det fort endt opp med TV-bilder av hus som fløt nedover oversvømte elver.

Uansett er vi nå i en situasjon der vi trolig må belage oss på strømimport i store deler av sommeren som følge av lav norsk strømproduksjon fra de norske vannkraftverkene.

Les også: