Ståle Gjersvold er administerende direktør i Trønderenergi.
Ståle Gjersvold er administerende direktør i Trønderenergi.

Om ny Statnett-sjef: - Aller viktigst å kunne samarbeide godt med regionale nettselskaper

Dette er forventningene til en ny Statnett-sjef.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke ble det kjent at Statnetts administerende direktør Auke Lont, går av etter 12 år i stillingen.

- Nå starter elektrifiseringens tiår og nye krefter bør få ta over stafettpinnen med å gjennomføre planene som vil sikre at fremtiden blir elektrisk, uttalte Lont i forbindelse med offentliggjøringen av hans beslutning.

Blant bedriftene som på mange måter forholder seg til Statnett i sitt daglige virke, er kraftselskapene. På spørsmål om hva slags sjef Statnett trenger, svarer Ståle Gjersvold, som er toppsjef i Trønderenergi;

- Det er klart at energibransjen er i veldig stor endring, hvor flere av utfordringene i nettet og i energisystemet må løses lenger ut enn bare i sentralnettet. Ergo må det være en leder som er i stand til å samarbeide godt med regionale nettselskaper og få til en utvikling og endringer som gjør at investeringer i nettet og samfunnsøkonomien blir best mulig. Det er nok den aller, aller viktigste oppgaven til den nye lederen, sier Gjersvold til enerWE.

Flaskehalser

Et annet punkt Gjersvold mener er viktig at den nye Statnett-sjefen tar tak i, er nettstrukturen i landet.

Det å få til en nettstruktur der man utligner prisforskjellene, er veldig viktig.

Ståle Gjersvold

- Det å få til en nettstruktur der man utligner prisforskjellene, er veldig viktig. I dag ser vi store forskjeller rundt om i landet. Det er viktig å jobbe med å fjerne de flaskehalsene, mener han.

- Hva står i veien for at man investerer i nettet og fjerner flaskehalser i dag da?

- Vel, årsaken til at man ikke gjør det, er vel først og fremst at det koster penger å investere og å fjerne flaskehalsene, sier han.

Han løfter også frem en tredje ting som blir viktig for den nye Statnett-sjefen å ta tak i;

- Det er også viktig å jobbe videre med å få til et Norden som der kraften i størst mulig grad flyter fritt, sier han - uten å utbrodere.

- Behov for en sterk, nytenkende og visjonær leder

Jannicke Hilland er toppsjefen i BKK, som er vestlandets største fornybarselskap. Hun tar forbehold om at det er andre som best kan svare på hva slags sjef Statnett bør se etter.

Jannicke Hilland, administrerende direktør i BKK.
Jannicke Hilland, administrerende direktør i BKK.

- Her er det folk i Statnett som har langt bedre forutsetninger enn meg til å svare på dette spørsmålet. Men sett fra mitt ståsted har Auke Lont på en god måte ledet selskapet gjennom en spennende reise det siste tiåret. Jeg tror at utviklingen det neste tiåret vil bli minst like omfattende, og dermed vil det være behov for en sterk, nytenkende og visjonær leder som kan bidra til en fullelektrisk fremtid der vi når våre klimamål, sier hun til enerWE.

Jeg tror at utviklingen det neste tiåret vil bli minst like omfattende, og dermed vil det være behov for en sterk, nytenkende og visjonær leder som kan bidra til en fullelektrisk fremtid der vi når våre klimamål.

Jannicke Hilland

- Hva mener du er de viktigste utfordringene Statnett står overfor nå?

- Fullelektrifisering av samfunnet vil medføre en sterk økning i forbruk og behov for forsterkning av kraftnettet. Utviklingen skjer mye raskere i dag enn vår bransje tradisjonelt er vant til. Hvis ikke vi tilpasser oss den nye virkeligheten kan det gå ut over verdiskaping, arbeidsplasser og et grønt skifte. Dette vil være viktig å adressere for den nye sjefen. I tillegg er hele kraftsystemet i endring. Endringene skjer raskt i form av ny teknologi og digitale løsninger. Det byr på både utfordringer og muligheter, sier Hilland.

Ønsker bredt spekter av kandidater

Og enerWE har også spurt om den neste Statnett-sjefen bør være en kvinne. På det spørsmålet svarer Hilland diplomatisk;

Line Drange Ruud, styremedlem i Kraftkvinnene.
Line Drange Ruud, styremedlem i Kraftkvinnene.

- Jeg tenker at Statnett bør ansette den kandidaten som har den kompetansen og de lederegenskapene som selskapet trenger. Om det er en kvinne er det hyggelig, sier hun.

Styremedlem i Kraftkvinnene - et nettverk for kvinner i kraftbransjen, Line Drange Ruud, svarer slik;

Vi ønsker selvfølgelig at de tar med mange av de dyktige kraftkvinnene vi har i Norge i vurderingen.

Line Drange Ruud

- Vi i kraftkvinnene er opptatt av at den mest kompetente personen blir ansatt i stillingen, om det er en mann eller kvinne må styret i Statnett vurdere. Vi ønsker selvfølgelig at de tar med mange av de dyktige kraftkvinnene vi har i Norge i vurderingen, og at de dermed får et bredest og best mulig spekter å velge ny Statnett-sjef fra.

Drange Ruud jobber til daglig som kraftverksjef på Glitre Energi Produksjon.

Jeg er trygg på at det finnes kvalifiserte damer til jobben, så hvorfor ikke?

Ståle Gjersvold

Som svar på samme spørsmål svarer Trønderenergis Ståle Gjersvold;

- Ja, det synes jeg. Jeg er trygg på at det finnes kvalifiserte damer til jobben, så hvorfor ikke? Vi har 50 prosent damer i ledergruppen vår i Trønderenergi, så det er mulig hvis man vil, sier han.

- Tord Lien er en svært god kandidat

En som har rukket å kaste ut et navneforslag til den viktige posisjonen som Statnett-sjef, er Andreas Thon Aasheim i Norwea. Aasheim har på Twitter har lansert tidligere olje- og energiminister Tord Lien - og nåværende regiondirektør i NHO Trøndelag. Overfor enerWE understreker Aasheim at dette er hans personlige mening - og at Norwea ikke mener noe om hvem som bør bli den neste Statnett-sjefen.

Den neste Statnett-sjefen må videreføre Lonts arbeid med å omstille Norge fra et fossilt til et fornybart samfunn, og det kommende tiåret vil bli preget av mange, tunge politiske drakamper.

Andreas Thon Aasheim

- Det sagt, mener jeg Lien er en svært god kandidat. Han forstår kraftmarkedet og -systemet og han kjenner utfordringene knyttet til både elektrifisering og tilgangen til nett for ny industri. Den neste Statnett-sjefen må videreføre Lonts arbeid med å omstille Norge fra et fossilt til et fornybart samfunn, og det kommende tiåret vil bli preget av mange, tunge politiske drakamper. Det var derfor jeg tenkte på Lien, sier Aasheim til enerWE.

Men han trekker også frem at det også er mange gode kandidater internt.

- Samtidig er det flere særdeles kompetente kandidater internt i Statnett, både i og utenfor konsernledelsen, som jeg er sikker på vil gjøre en framifrå jobb, sier Aasheim.

I mine øyne er Lont blant de næringslivslederne som har gjort mest for at Norge i det hele tatt har en sjanse til å nå våre egne, lovfestede klimamål.

Andreas Thon Aasheim

Han avslutter med å gi kred til avtroppende Statnett-sjef Auke Lont.

- Det er også på sin plass å rose Lont for det arbeidet han har gjort. I mine øyne er han blant de næringslivslederne som har gjort mest for at Norge i det hele tatt har en sjanse til å nå våre egne, lovfestede klimamål. Etterfølgeren hans får store sko å fylle!

enerWE gjør oppmerksom på at vi ikke har lykkes i å få en kommentar fra Tord Lien.

Powered by Labrador CMS