Sara Elvevik Sandvik utklasset de tre andre nominerte til prisen «Petro Lady of the Year 2019».
Sara Elvevik Sandvik utklasset de tre andre nominerte til prisen «Petro Lady of the Year 2019».

Ble «Petro Lady of the Year 2019» for kronikk om oljeskam

Olje- og energiminister overrasket vinner Sara Elverud Sandvik med å «kræsje» interjvu og gratulere med prisen.

Publisert Sist oppdatert

I kveld har den digitale prisutdelingen til «Petro Lady of the Year 2019» funnet sted. Prisen skulle egentlig bli delt ut i mars i år - rett etter at koronaen brøt ut. Naturlig nok ble dette utsatt.

Det var fire nominerte til denne prisen i år: Kristin Kragseth (adm.dir. i Vår Energi), Sara Elverud Sandvik (petroleumsgeolog i Lundin Energy Norway), Ingvild Meland (programdirektør i ONS) og Helen Totland Christensen (advokat og partner i EY).

På et digitalt arrangement ble Sara Elverud Sandvik utropt til vinner. I juryens begrunnelse heter det; «Vinneren av Petro Lady of the Year 2019 har satt industrien på kartet og vært en tydelig og inspirerende talsperson for industrien i energidebatten. Hun har med sterk stemme kommet inn i denne debatten med fakta og kunnskap. Det er viktig for Norges fremtid og for en mer bærekraftig verden der også klimautfordringer skal håndteres. Med sitt engasjement er hun en flott rollemodell som motiverer andre unge kvinner som jobber innen Olje & Gass. Hun er petroleumsgeolog – og hun tenker på framtiden til planeten og til barna sine.»

Det var i august i fjor ta Sandvik skrev kronikken «Oljeskamma» som ble publisert på NRK Ytring, der hun satte ord på det å jobbe i oljebransjen i en tid der oljeleting ikke er spesielt «politisk korrekt» å være forkjemper for.

Med sitt engasjement er hun en flott rollemodell som motiverer andre unge kvinner som jobber innen Olje & Gass.

Jurybegrunnelse

Et par dager før prisen ble delt ut, har enerWE tatt en prat med Sandvik - som naturlig nok er glad for å motta prisen.

- Det er selvsagt kjempestort, de andre nominerte er jo veldig dyktige damer! Det var egentlig utrolig flott bare å være nominert. Men jeg setter veldig pris på at noen har lagt merke til det jeg har skrevet - og tatt det til seg, sier hun.

Juryen har bestått av Cecilie Drange (Nemo Maritime), Cecilie Husvæg (Total) og Cecilie Sælen (Idé Vekst).

- Flott å kunne sette fokus uten å være toppsjef

Jeg synes det er flott at går an å sette fokus på noe man synes er viktig, og at det finnes arenaer der man kan nå frem til mange uten at man er toppsjef eller har en lederstilling.

Sara Elverud Sandvik

At Sara Elverud Sandvik i denne konkurransen «slo ut» toppsjef Kristin Kragseth i Vår Energi, overrasket henne.

- Jeg tenkte jo «kødder du!?» og syntes det var stilig. Men vi ble jo nominert for litt forskjellige ting. Jeg har jo ingen direkte innflytelse på ting - som hun har, og vi har kanskje markert oss på ulike felt. Men jeg synes det er flott at går an å sette fokus på noe man synes er viktig, og at det finnes arenaer der man kan nå frem til mange uten at man er toppsjef eller har en lederstilling, sier hun.

Hvor ofte har du ministeren på tråden på Teams, liksom?

Sara Elverud Sandvik

Bak prisen står Petro Ladies Club - og i forkant av prisutdelingen denne uken har Norsk Olje og gass intervjuet de fire nominerte til prisen. Under Sandviks intervju - som ikke gikk live, men som altså kunne kuttes i etterkant - fikk plutselig intervjuer og Sandvik besøk av en «uventet» - men invitert gjest - nemlig olje- og energiminister Tina Bru.

- Hun fikk ikke med meg at hun kom inn i samtalen. Så plutselig oppdager jeg det og tenker «Hæ! Hva er det hun skal? Nå er det noe feil.» Så gratulerte hun meg - det var jo dødskult. Hvor ofte har du ministeren på tråden på Teams, liksom?

Slik så det ut da olje- og energiminister Tina Bru dukket opp i løpet av Teams-intervjuet.
Slik så det ut da olje- og energiminister Tina Bru dukket opp i løpet av Teams-intervjuet.

Inspirert i lunsjen

Det var etter en diskusjon rundt lunsjbordet på jobb at Sandvik følte seg inspirert nok til å skrive en kronikk om temaet.

- Er du overrasket over all oppmerksomheten du har fått i forbindelse med kronikken?

I 2018 var det Therese Elisabeth Aarnæs (t.v) som fikk prisen. Her er prisvinneren i samtale med Maria Moræus Hanssen.
I 2018 var det Therese Elisabeth Aarnæs (t.v) som fikk prisen. Her er prisvinneren i samtale med Maria Moræus Hanssen.

- Heldigvis var de fleste kommentarene jeg fikk, veldig positive. Det tok vel litt mer av enn hva jeg hadde sett for meg. Jeg hadde inntrykk av på forhånd at mange delte mine oppfatninger om at oljebransjen er viktig, og antageligvis vil fortsette å være det en stund fremover, men at det kanskje ikke nødvendigvis kom særlig ofte frem i media. Det var liksom ikke særlig populært å være for olje og gass. Kanskje fordi det er vanskelig å virke overbevisende dersom en både er for oljeleting, og samtidig ønsker reduserte utslipp og en grønnere planet. At de to tingene er vanskelige å argumentere for i samme setning. Det blir fort mange komponenter i denne ligningen og det er mange hensyn å ta, forteller hun til enerWE.

- Men ingen ubehagelige tilbakemeldinger?

- Nei, ikke direkte ubehagelige. Men før kronikken hadde jeg en åpen Instagramprofil - den måtte jeg lukke. Mange sendte meg meldinger om ulike ting og jeg ønsket å diskutere en sak - det var ikke meg som person som skulle ha fokus.

Har lenge vært «hun unge»

Siden prisen Petro Lady of the Year blant annet har som mål å inspirere kvinner i bransjen, spør enerWE hva Sandvik tenker om kvinneandelen i oljebransjen.

Lundin-topp Kristin Færøvik gratulerte Sandvik med prisen under selve prisutdelingen.
Lundin-topp Kristin Færøvik gratulerte Sandvik med prisen under selve prisutdelingen.

- Vel, den norske sokkelen er ganske moden, det er leteavdelingen her jeg jobber også. Jeg har lenge vært «hun unge» i miljøet jeg har jobbet i, men jeg har bare følt meg godt mottatt. Det er veldig kjekt å være ung i oljebransjen - spesielt om du har en sjef som gidder å sende deg på noen av de mange møteplassene og konferansene for unge i bransjen. Det er spennende uansett om du er gutt eller jente. Jeg har ikke følt at det er noe negativt med å være dame - men det er alltid plass til flere dyktige damer, sier hun - og legger til at i leteavdelingen i Lundin er kjønnsfordelingen nokså lik mellom menn og kvinner.

Det er veldig kjekt å være ung i oljebransjen - spesielt om du har en sjef som gidder å sende deg på noen av de mange møteplassene og konferansene for unge i bransjen.

Sara Elverud Sandvik

Dette er fjerde gang prisen deles ut, og de foregående vinnerne har vært; Sidsel Lindsø, i ExploCrowd (2016), Åshild Hanne Larsen i Equinor (2017) og Therese Elisabeth Aarnæs (Oceaneering).