- Monica Mæland-saken får ekstra oppmerksomhet pga. kjønn

Publisert

Næringsminister Monica Mæland (H) var ikke inhabil da hun utnevnte Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft, har lovavdelingen i Justisdepartementet konkludert. 

Sitter igjen med flere spørsmål

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) mener det fortsatt ikke er avklart om prosessen rundt utnevnelsen av Thorhild Widvey (H) til Statkrafts styreleder var reell.

Kolberg sitter igjen med flere spørsmål etter næringsminister Monica Mælands (H) redegjørelse og offentliggjøring av to sms-er om saken fredag, og ønsker nytt møte om Widvey-utnevnelsen.

– Derfor blir det nødvendig å gå videre på saksbehandlingssporet. Har det vært en reell prosess slik vi kan forvente? sier Kolberg til NTB.

Styreledervervet i Statkraft er blant de best betalt styrevervene i de norske statlige selskapene, og muligheten til å påvirke selskapets retning har stor politisk verdi.

Kvinner og nettverk

I en kommentar på nettavisen vekst.media fredag ettermiddag skrev Høyskolelektor Olav Johansen følgende:

- Kampen for likestilling og mot kameraderi i næringslivet har handlet mye om å skape åpenhet og bredde i rekrutteringsprosesser.

Johansen synes det der overraskende at kvinner og kvinnenettverk ser ut til å bruke de samme metodene som mennene de kritiserer.

- Har vi ikke kommet lenger? Kan ikke kvinner bidra med noe bedre enn å kopiere gutta de kritiserer?

 • Les hele kommentaren på vekst.media.
 • Diskusjon på Facebook

  Kommentaren har blitt diskutert på vår Facebook-siden.

  - Dette syns jeg er fordummende ovenfor kvinner. Hvilke midler skal kvinner bruke; ikke kvinnenettverk, ikke moderat kvotering, ikke jentepoeng, ikke se ut som menn, spør Marianne Danielsen på Facebook.

  - Så trist - innelukking av makt. Det er varsla. Då lågare sosiale lag sine ungdomar fekk høgare utdanning, vart nettverk det nye mantraet. I dag er du ikkje høgt utdanna utan minst ein doktorgrad eller utdanning frå rådyre prestisjeuniversiteter i utlandet. Då følgjer dei lukka nettverka med på kjøpet. Gullhår og gullskjeier, skriver Lilliann Høyvang Andreassen på Facebook.

  Unni Tenold synes hele debatten er underlig.

  - Underlig debatt. Her er Mæland erklært habil av juridisk avdeling i departementet- og det er vel ingen tvil om at kandidaten er kvalifisert, skriver hun på Facebook.

  Saken får ekstra oppmerksomhet fordi en kvinne utnevner en kvinne

  I kommentaren skriver Olav Johansen følgende:

  - I denne saken fremstår prosessen som litt spesiell, ved at tidligere styreleder Olav Fjell ble kastet uten konkrete begrunnelser og med forsikringer om at han ikke hadde gjort en dårlig jobb, samtidig som Thorild Widvey ble utnevnt til ny styreleder, også det uten veldig konkrete begrunnelser.

  Sølvi Spilde Monsen er Adm. Dir. i Manpower Norge. På spørsmål fra enerWE.no om saken får ekstra oppmerksomhet fordi en kvinne utnevner en kvinne svarer hun ja.

  Toril Nag, konserndirektør Telecom i Lysekonsernet er uenig i dette.

  - Nei, dette er vel mest partipolitisk kjekleri og litt agurktid, sier Nag til enerWE.no.

  Hverken Nag eller Spilde Monsen tror kvinner som ønsker løfte frem andre kvinner oftere tar snarveier enn menn som løfter frem menn (Gutteklubben Grei).

Powered by Labrador CMS