- Kvinnelige forbilder er viktig uansett bransje, men kanskje spesielt i en bransje som er så mannsdominert som olje- og gassindustrien

Publisert

Kommende uke arrangerer Petro Ladies Club (PLC) frokostmøte under oljemessa i Stavanger. De har kalt frokostmøtet for "Diversity drives Innovation". Her skal de sette søkelys på mangfold i olje- og gassindustrien.

enerWE tok en prat med Vivien Helen Vestre, Bente Elin Eliassen Lillemo, Line Steinnes og Nina Håland som sitter i styret i PLC.

- Flere rapporter har dokumentert skjev balanse innen olje-, gass- og energibransjen. På frokostmøtet skal vi presentere funnene, og vi inviterer til en konstruktiv dialog om veien videre, forteller hun til enerWE.

Blant foredragsholdere på arrangementet er Ingvil Smines Tybring‐Gjedde, Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Maria Moræus Hanssen, CEO, DEA, Ulrike von Lonski, Director of Communication, World Petroleum Council, John M. Lervik, CEO, Cognite og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Adm. dir, Norsk Olje og Gass.

Arrangementet er fulltegnet og det er satt opp venteliste.

- Det ble fullbooket på kun tre dager, forteller de. Det sier litt om temaet og hva vi som nettverksgruppe har fått til. Vi har klart å opprette en interessant arena hvor folk kommer for å treffes og lytte.

Vi ber dem utdype litt.

- Vi ønsker å etablere et møtested hvor kvinner i olje, gass og energibransjen kan møtes. En plattform med rom kompetanseoverføring, relasjonsbygging og inspirasjon.

- Hvorfor er det så viktig med mangfold i industrien?

- The future is equal! Vi trenger balanse og mangfold, i kjønn, religion, generasjon, kompetanse, nasjonalitet og personlighet. Miksen av mennesker i en organisasjonen er viktig. Den skaper den beste innovasjonen, kreativiteten og suksessen.

De forteller at PLC er opprinnelig en nettverksgruppe for damer i bransjen, men at mangfoldet blant PLC medlemmene er stort med tanke på generasjon, kultur, erfaring, stilling og bakgrunn.

Styret i PLC organiserer tre treff i året, der de henter inn innflytelsesrike kvinner fra toppledelsen. Disse kvinnene forteller sin historie, veien de har gått og så deler de sine erfaringer fra jobben de har i dag.

- Vi har mottatt massiv respons på inspirasjonen disse foredragsholderne gir til andre damer i nettverket. Flere av våre medlemmer har søkt andre veier og fått ny jobb som et resultat av PLC og relasjonene der. I tillegg til våre arrangementer, har vi ett tett samarbeid med Næringsforeningen i Stavanger, NITO og Tekna, hvor vi har flere arrangementer sammen i løpet av året.

- Hvorfor er det viktig med kvinnelige forbilder i industrien?

- Kvinnelige forbilder er viktig uansett bransje, men kanskje spesielt i en bransje som er så mannsdominert som olje- og gassindustrien. Kvinnelige forbilder er eksempler på kvinner som har brutt glasstaket, og viser det er muligheter også for kvinner å gjøre karriere i en bransje som har overflod av mannlige ledere og beslutningstakere. Kvinnelige forbilder kan være til inspirasjon for mange kvinner (og menn) - og alle trenger inspirasjon i hverdagen og i arbeidslivet.

Videre understreker de at vi trenger kvinnelige forbilder også for de yngre som skal velge studieretning.

- Det er viktig å vise at olje- og gassbransjen ikke bare er styrt av menn. Det er også plass til kvinnelige ledere.

- Kan dere gi et eksempel på et kvinnelig forbilde i industrien?

- Da vil vi løfte frem Åshild Hanne Larsen, CIO og Senior Vice President IT i Equinor, en kvinne som PLC-nettverket har satt ekstra stor pris på.

- Åshild Hanne Larsen var en av flere nominerte av våre medlemmer til Petro Lady of the Year og ble i Q1 2018 kåret til vinneren av PLC juryen, bestående av Cecilie Sælen i Ridge, Cecilie Drange i Apply Sørco og Cecilie Husvæg i Total.

 • Les mer om utmerkelsen i Petro.no.
 • Nina Håland legger til:

  - Industrien har mange kvinnelige forbilder og jeg kunne nevnt flere som inspirerer meg, men jeg vil trekke frem to kvinner spesielt. Det er Kristin Fejerskov Kragseth, Administrerende direktør i Vår Energi og Kristin Færøvik, Administrende direktør i Lundin Norge. Begge disse damene har inspirert meg, deres foredrag har vært med meg i valg jeg har tatt i yrkeslivet. Måten disse to dyktige damene har presentert seg selv på, jobb som privat, og balansen der imellom, er inspirerende, lærerik og oppnåelig. Bak enhver toppleder, er det et menneske, en mor og en far, partner, søster, bror eller venninne. Kristin og Kristin har i sin helhet vist det bildet på scenen. 

  De ønsker også å løfte frem et mannlig forbilde.

  - CEO i DNB, Rune Bjerke har et stort engasjement for mangfold. Han tar kvinneandelen i lederposisjoner på alvor.

  - Hvordan kom PLC-nettverket i gang?

  - Opprinnelig var vi tre jenter som brant for industrien. Vi ønsket å fremme dens yrkeskvinner og gjøre en forskjell. Vi ønsket å skape en plattform hvor kvinner i en ellers mannsdominerende bransje, kunne treffes og bygge relasjoner. Tre år senere og med 700 medlemmer på kryss og tvers av bransjen, har vi bevist at behovet for at et slikt nettverk var tilstede og ønsket.

  --

  enerWE vil være tilstede under arrangementet Diversity drives Innovation på ONS, og spille inn podcastepisode i samarbeid med Nettavisen.no. Klikk her for å abonnere på podcasten "Energibransjens ukeslutt".

  --

  Les også:

  - Starter Gentlemens Club for kvinner

  - Petro Ladies Club er ingen sympatiklubb