Nylig deltok styret i «Petro Ladies Club» i en direktesendt prat på Facebook. Øverst fra venstre: Vivien Helen Vestre, Bente Elin Eliassen Lillemo, Nina Håland og Line Steinnes.
Nylig deltok styret i «Petro Ladies Club» i en direktesendt prat på Facebook. Øverst fra venstre: Vivien Helen Vestre, Bente Elin Eliassen Lillemo, Nina Håland og Line Steinnes.

- Bransjen må bli flinkere til å synliggjøre rollemodeller

Styret i nettverket «Petro Ladies Club» overrasket over den enorme pågangen fra kvinner med jobb i olje og gass.

Publisert Sist oppdatert

Det er fem år siden en gruppe kvinner som møttes bestemte seg for å gjøre alvor av praten om «vi må møtes, vi oljedamene». Nina Haaland og Vivien Helen Vestre tok grep, og slik så nettverket «Petro Ladies Club» (PLC) dagens lys. Kort tid etter kom også styremedlemmene Line Steinnes og Bente Elin Eliassen Lillemo til.

Nettverket har ingen offisielle medlemslister, men samler mellom 500 og 1000 følgere på Facebook, Instagram og LinkedIn. Alt arbeid blir gjort på frivillig basis, så utgifter til treff og konferanser dekkes av deltakerne, samt eventuelle sponsorer.

- Vi snakket jo om «hva hvis vi flytter det inn i en setting der vi kan få kvinnelige rollemodeller til å fortelle sine historier, slik at man kan heie på hverandre?». Det var slik det begynte, forteller styremedlem Steinnes, som til daglig jobber i Equinor.

I 2015 var det 30-40 kvinner til stede på første treff. I fjor samlet PLC nærmere 350 deltakere til en stor temakveld i Stavanger. Og enda flere sto på venteliste dersom det åpnet seg plass. Så det er ingen tvil om at nettverket er ønsket - og har vokst seg stort og sterkt, og interessen beskrives som «overveldende».

På forhånd snakket vi om at vi ville vært fornøyd dersom det kommer 100 personer. Så endte vi på 350 deltakere pluss venteliste!

Line Steinnes

- På forhånd snakket vi om at vi ville vært fornøyd dersom det kommer 100 personer. Så endte vi på 350 deltakere pluss venteliste! Vi fikk nok en gang bekreftelse på at det er et ønske og et behov for et nettverk eller en arena der man kan møte andre, og er særdeles ydmyke over interessen, sier Steinnes.

Høsten 2019 samlet PLC nærmere 350 personer til treff i Stavanger.
Høsten 2019 samlet PLC nærmere 350 personer til treff i Stavanger.

I tillegg til å arrangere faste, kvartalsvise nettverkstreff, og ett stort arrangement i året, står PLC også bak prisen «Petro Lady of the year». Dette er en pris som går til en betydningsfull kvinne i energisektoren som inspirerer, motiverer og støtter andre i sitt nettverk med å utvikles og lykkes.

Opprinnelig skulle prisen deles ut i 12. mars i år - dagen da hele Norge stengte ned. Det er enda ikke bestemt når denne skal deles ut, men vi jobber for å få det til i løpet av høsten i år.

Styremedlem Nina Håland er stolt over hva de har klart å utrette i løpet de fem årene PLC har eksistert.

- Kvartalstreffene våre er fulltallige, oppmerksomheten og engasjementet er stort. PLC har blitt en arena hvor folk ikke bare ønsker å delta, men en arena hvor en ønsker å ytre sine meninger og fortelle sin historie, gjennom foredrag og i debatter. PLC er også med å løfte enkeltindivider som har utmerket seg, i forbindelse med den årlige kåringen av Petro Lady of The Year, en pris som i de siste årene har fått stor medieoppmerksomhet og er en viktig heder for de nominerte og vinneren, sier hun til enerWE. Håland jobber til daglig i Weatherford.

Vil være en synlig aktør

enerWE er blant publikasjonene som denne høsten har satt fokus på kvinneandelen i både olje/gass-bransjen, men også kraftbransjen. I samme åndedrag som en rekke artikler om tematikken ble publisert, tok olje- og energiminister Tina Bru initiativ til en kvinnelunsj for å diskutere hvilke tiltak man kan gjøre for å øke antall kvinner i energisektoren.

- På hvilken måte kan et kvinnenettverk øke kvinneandelen i bransjen?

Vi tenker at vi over tid kan være en synlig aktør som kan framsnakke bransjen og på den måten bidra til at den er attraktiv for kvinner.

Line Steinnes

- Vel, det er en fryktelig stor oppgave, og vi skal ikke ta på oss dette alene, men det er mange innfallsvinkler som kan bidra til dette. Vi har hatt et samarbeid med Norsk Olje og gass, og tenker at vi over tid kan være en synlig aktør som kan framsnakke bransjen og på den måten bidra til at den er attraktiv for kvinner, tror Steinnes.

Styret i PLC (fra v): Bente Elin Eliassen Lillemo (Equinor), Viven Helen Vestre (Repsol), Nina Håland (Weatherford) og Line Steinnes (Equinor).
Styret i PLC (fra v): Bente Elin Eliassen Lillemo (Equinor), Viven Helen Vestre (Repsol), Nina Håland (Weatherford) og Line Steinnes (Equinor).

Mangfold har vært et viktig mantra i styrearbeidet.

- Det er av stor verdi at ikke alle tenker likt - og da tenker jeg ikke bare på kjønn, men også alder, bakgrunn og etnisitet, blant annet. Jeg håper vi har vært med på å sette dette temaet på agendaen - både gjennom temakvelder og eget arrangement på ONS i 2018.

- Hvorfor er Petro Ladies Club viktig?

- PLC er en sosial arena og nettverk som samler kvinner i energi bransjen. Det er med på å skape felleskap som videre bidrar til økt trivsel – og forhåpentligvis gjør bransjen mer attraktiv for kvinner å både bli rekruttert til - men også for å beholde kvinner i bransjen, sier Vivien Helen Vestre til enerWE. Hun er altså én av initiativtakerne til PLC og jobber til daglig i Repsol Norge.

Mest for kvinner

De har fått spørsmål i denne perioden om det er mulig for menn å være medlemmer.

- Dette er en åpen arena, selv om treffene i hovedsak er for kvinner i olje og gass. Én gang i året har vi invitert til et åpent arrangement - sist i Atlantic Hall her i Stavanger i fjor. Jeg vil ikke si at det utelukkende er et kvinnenettverk, men intensjonen var å lage en plattform for kvinner, forteller Nina Haaland. Det nevnte arrangementet gikk av stabelen i samarbeid med Næringsforeningen i Stavanger og Tekna - samt flere sponsorer.

Jeg vil ikke si at det utelukkende er et kvinnenettverk, men intensjonen var å lage en plattform for kvinner.

Nina Håland

Nylig deltok de fire PLC-styremedlemmene i et live-intervju som Norsk Olje og gass sto bak. Her svarte Haaland også på spørsmålet om hva man bør man gjøre for å øke kvinneandelen i bransjen.

- Først og fremst må man framsnakke bransjen og de spennende mulighetene som ligger her. Jeg vil også trekke frem Tina Bru - som nylig inviterte våre kvinnelige toppledere i energibransjen. Men bransjen må bli flinkere til å snakke om det den gjør innenfor teknologiutvikling og for miljøet. De må også være flinkere til å synliggjøre rollemodeller og kvinner på alle nivåer i bransjen, sier hun.

Enn så lenge er PLC-styret basert i Stavanger - og det er også her arrangementene finner sted.

- Vi har fått spørsmål om hvordan man kan ta dette videre, og har startet noen samtaler - som har strandet på grunn av corona, forteller Steinnes - men som ikke utelukker at det kan komme aktiviteter andre steder eller digitalt etter hvert.

Powered by Labrador CMS