Konsernsjef Eldar Sætre
Konsernsjef Eldar Sætre

Betydelig svakere resultat for Statoil

Publisert

Holder hardt på utbytte politikken.

Oppdatert: 12:15

Betydelig lavere olje- og gasspriser er hovedårsaken til at Statoils resultat for første kvartal ligger 70 prosent lavere enn i fjor. Selskapet kutter kostnader alle steder det kan.

Statoil hadde et justert driftsresultat på 857 millioner dollar i første kvartal, mot 2.945 millioner dollar i samme kvartal i fjor. Nedgangen var som ventet. Statoil har dette kvartalet i snitt fått 29 dollar per fat olje, mot 47 dollar fatet i snitt i samme periode i fjor. Samtidig motvirkes prisraset av god drift og reduserte underliggende driftskostnader, ifølge Statoil.

— Vi er i rute for å redusere kostnadsnivået og derved påvirke faktorene vi kan kontrollere. Arbeidsprosessene jobber vi med å forenkle, ta bort ting, aktiviteter og produkter, som ikke er nødvendig. Det er mye å ta tak i i vår bransje. Det har vært et høyt kostnadsnivå gjennom mange år, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til NTB.

Siden oljeprisfallet begynte i 2014 har selskapet annonsert at over 4.500 stillinger skal bort.

Unngikk rødt

Oljeanalytiker Christian Yggeseth i Artic Securities sier til NTB at tallene stort sett er som forutsett:

— Statoil overrasker positivt med tallene fra norsk sokkel. På den annen side stiger nettogjelden i selskapet med nesten 2 milliarder dollar fra forrige kvartal, og det var mer enn vi ventet.

I slutten av kvartalet var Statoils gjeldsgrad 28,1 prosent.

Kontantstrøm fra driften var 2.205 millioner dollar i første kvartal, sammenlignet med 3.740 millioner dollar i samme periode i fjor. Justert driftsresultat etter skatt var 122 millioner dollar i første kvartal, en nedgang fra 902 millioner dollar i samme periode i fjor, hele 86 prosent lavere enn første kvartal i fjor.

Reklame (saken fortsetter under)

https://vimeo.com/157152222

Det var likevel langt bedre enn det 26 oljeanalytikere hadde spådd i sin konsensusrapport i forkant, som var et negativt resultat etter skatt på 40 millioner dollar. Hadde det blitt et negativt resultat, ville det vært første gang for Statoil.

Hellig utbytte

Selskapet fortsetter å holde hardt på utbyttepolitikken, tross tøffere tider. Statoil skal betale et utbytte på 0,2201 dollar per aksje for første kvartal 2016.

Aksjonærene vil igjen få muligheten til å motta utbyttet for første kvartal i nyutstedte aksjer i Statoil til 5 prosent rabatt. Dette er forutsatt at generalforsamlingen 11. mai godkjenner det foreslåtte utbytteaksjeprogrammet.

Statoil leverte en egenproduksjon på 2,054 millioner fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal, en produksjonsvekst på 2 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor. Samtidig er letekostnadene redusert med 20 prosent, fra 351 millioner dollar i første kvartal i fjor til 280 millioner dollar i år.

Vil ha mer areal

Letedirektør Sissel Eriksen i Oljedirektoratet manet tidligere i måneden bransjen til å øke letingen:

— Ressursene kommer ikke av seg selv. Det må letes og produseres, sa hun.

Sætre påpeker at det forutsetter at de får flere arealer tildelt:

— Skal vi lete må vi ha noe å lete på, vi har brukt mye areal. Vi har boret opp mye av det vi hadde og er avhengige av å fornye biblioteket.

Han påpeker også at de vanskelige tidene gjør flere av Statoils partnere tilbakeholdne med å satse på nye prosjekter.

I første kvartal gjorde Statoil to mindre funn på norsk sokkel. Ved utgangen av mars hadde Statoil fullført sju brønner, mens boring pågikk i fire brønner.