Kutter stillinger

Published

Deler ut millioner.

På Statoils generalforsamling onsdag vil aksjonærene vedta utbetalinger til seg selv på 33,8 milliarder kroner. Selskapet har kuttet 1.258 stillinger siden i fjor.

Ifølge Stavanger Aftenblad øker aksjeutbyttet med 11 milliarder fra 2013. Økt aksjeutbytte kombinert med innstramninger og kostnadskutt er en del av selskapets nye lønnsomhetsstrategi. Statoils grep betyr 22,6 milliarder kroner i inntekter for hovedaksjonæren, den norske stat.

Fagforeningene reagerer på vegne av de ansatte og kaller utbyttefesten en feiring med bismak.

De gir til aksjonærene med den ene hånden og tar fra oss med den andre, sier Negotia-leder Kristin Øverland.

Mange av de ansatte er også aksjonærer, men tross økt utbytte bekymrer de seg for framtiden. Det er varslet flere runder med kutt.

I tillegg til aksjeutbyttet skal deltakerne på Statoils generalforsamling onsdag kveld stemme over selskapets engasjement i utvinning av oljesand i Canada.

Til tross for at flere politikere åpent kritiserer oljesandsatsingen og utflagging av norske arbeidsplasser, vil statens representant ved generalforsamlingen sitte taus som en østers under diskusjonene onsdag ettermiddag. Politikere i Norge overlater til styret i Statoil å ta beslutningene.

©NTB