Kurdish Peshmerga fighters stand guard outside polling center shortly before opening for the referendum on independence from Iraq in Irbil, Iraq, Monday, Sept. 25, 2017. (AP Photo/Khalid Mohammed)
Kurdish Peshmerga fighters stand guard outside polling center shortly before opening for the referendum on independence from Iraq in Irbil, Iraq, Monday, Sept. 25, 2017. (AP Photo/Khalid Mohammed)

Kurdere hevder Irak planlegger offensiv mot oljefelt

Publisert

Kurdiske selvstyremyndigheter anklager den irakiske regjeringen for å planlegge en offensiv mot oljefelt i Kirkuk-provinsen. Peshmerga-styrkene er i beredskap.

Spenningsnivået er høyt i Irak og landene rundt etter at de kurdiske selvstyremyndighetene holdt en folkeavstemning om uavhengighet i september.

Det regionale kurdiske sikkerhetsrådet (KRSC) sier fredag at føderale irakiske styrker og allierte paramilitære styrker har samlet seg i to områder sør for den omstridte byen Kirkuk.

De hevder videre at både den irakiske hæren og paramilitære styrker fra PMF, en gruppe dominert av Iran-trent sjiamilits, har utstasjonert stridsvogner og tungt artilleri i Bashir og Taza Khurmatu.

–Disse styrkene er om lag 3 kilometer unna peshmerga-styrkenes frontlinje. Etterretningsinformasjon viser hensikt om å ta kontroll over nærliggende oljefelt, en flyplass og en militærbase, heter det i uttalelsen fra KRSC.

Videre sier kurdiske selvstyremyndigheter at de har satt styrkene sine i beredskap mot et eventuelt angrep.

Kirkuk-provinsen huser Nord-Iraks største oljefelt, selv om stadig mer olje nå pumpes opp fra områder i sør. Feltene er gjenstand for en bitter strid mellom sentralmyndighetene og kurderne.

Iraks statsminister Haider al-Abadi benekter å ha planer om å gjennomføre angrep mot sitt eget folk, men kurderne er ikke overbevist.

Fredagens påstander kommer dagen etter at kurdiske peshmerga-styrker i korte perioder satt opp sperringer på veier som går mellom det selvstyrte Kurdistan i Nord-Irak og Iraks nest største by Mosul, som kontrolleres av irakiske regjeringsstyrker. Årsaken var også da frykt for et irakisk angrep, ifølge kurderne.

(©NTB)