Longyearbyen  20150424.Området hvor kulltrailerne fylles opp utenfor Gruve 7 på Svalbard. Gruva er en av flere gruver som drives av Store Norske gruvekompani. Den leverer hovedsaklig kull som gir strøm i Longyearbyen men noe går også til eksport.Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Longyearbyen 20150424.Området hvor kulltrailerne fylles opp utenfor Gruve 7 på Svalbard. Gruva er en av flere gruver som drives av Store Norske gruvekompani. Den leverer hovedsaklig kull som gir strøm i Longyearbyen men noe går også til eksport.Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Kulldriften i Svea og Lunckefjell på Svalbard avvikles

Publisert

Store Norske ønsket tilskudd for videre kulldrift i Svea og Lunckefjell på Svalbard, men i statsbudsjettet får de tilskudd til å avvikle driften i stedet.

I Longyearbyen og Svea ventet mange spent på regjeringens forslag til statsbudsjett etter at Store Norske hadde bedt om penger til å videreføre kulldriften på Svalbard.

Nå får Store Norske 141 millioner kroner til å avvikle kulldriften i Svea og Lunckefjell, samt rydde opp i gruvene.

– Etter en samlet vurdering har regjeringen kommet fram til at avvikling og opprydding av kullvirksomheten i Svea og Lunckefjell er den riktige løsningen, sier Monica Mæland (H).

Produksjonen i Svea og Lunckefjell er blitt rammet av fallende kullpriser, og styret i Store Norske la fram et ultimatum til regjeringen foran statsbudsjettet 2018: Gå inn med penger til å videreføre driften, eller legg den ned for godt.

Ultimatumet feilet.

– Markedsutsiktene for kull er fortsatt krevende. Det er ikke mulig å starte driften igjen uten å tilføre svært mye penger fra staten, med stor risiko for tap, sier Mæland.

(©NTB)