Mars var kaldere og tørrere enn normalt

Publisert

Synes du mars måned har vært ekstra kald? Det har du helt rett i. Mars var også tørrere enn normalt over det meste av landet.

Hos Meteorologisk institutt sammenligner man tallene med perioden 1961 til 1990, og bortsett fra på Svalbard har temperaturene i mars vært kaldere enn normalen.

– Grunnen til den ekstra kalde måneden er rett og slett at landet har ligget i kald luft fra nord og at den milde luften fra sør ikke har greid å trenge inn, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB.

I Oslo skulle døgnsnitt-temperaturen vært på 0 grader 17. mars, men det har enda ikke skjedd. Temperaturene i hovedstaden har i snitt ligget på minus 2 til minus 2,5 grader i mars, noe som er 2,1 grader lavere enn normalen.

Kaldt

I Kristiansand er snittemperaturene i mars minus 1,3 grader – 2,3 grader under normalen. I Stavanger er snittemperaturen 1 grad – 1,7 grader under normalen. Bergenstemperaturene har vært på 0,8 grader i snitt – 2,5 grader kaldere enn normalt.

I Trondheim har det vært minus 2,6 graders i snitt, som også er 2,6 grader kaldere enn normalen. I Bodø har det også vært minus 2,6 grader i snitt. Det er 2 grader kaldere enn normalen. I Tromsø har de hatt minus 5 grader i snitt. Det er 2,3 gradere kaldere enn normalt.

Finnmark har hatt de laveste temperaturene. Kautokeino har hatt noe av det kaldeste været, med minus 13,9 grader i snitt. Det er 3 grader kaldere enn normalt. Kun på Svalbard har temperaturene vært over normalen. I Longyearbyen har gradestokken i snitt vist minus 12,7, som er 3 grader over normalen.

Mindre nedbør

Der temperaturene har vært lavere enn normalt, har de fleste steder fått mindre nedbør. Oslo er et av stedene med minst nedbør, med 14 millimeter i mars. I Bergen har det kommet 73 millimeter, noe som er under halvparten av normalen.

Lindesnes hadde 19,9 millimeter nedbør i mars, og dermed er rekorden i lite nedbør på 20,5 millimeter i mars 1998 slått.

Unntakene er Troms og Finnmark. Landets nordligste fylke har fått mest nedbør – mye mer enn det som er vanlig i mars. Hammerfest er et av stedene som har fått aller mest nedbør, med hele 133 millimeter.

I lavlandet i Sør-Norge vil det være plussgrader hele døgnet den neste uken.

I Midt-Norge og Nordland vil minimumstemperaturen være rundt 0 grader, mens folk i Troms og Finnmark fortsatt må belage seg på minusgrader i den nærmeste tiden.

(©NTB)