Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

- Det å få noen profilerte politikere til å klippe snor på denne vindparken er helt håpløst - det er ingen som vil

Marker vindpark har offisiell åpning på fredag.

Publisert

I januar tok enerWE turen til Marker kommune på svenskegrensen for å gjøre en reportasje om Marker vindpark som var under utbygging. Der fikk vi se hvordan det gjøres når man setter opp en vindpark, og vi fikk se hvordan det ble seende ut i terrenget når 15 vindturbiner med en total høyde på 210 meter ble satt opp.

I dag, torsdag 22. august, arrangerte Kommunenes Sentralforbund (KS) et seminar om konsesjonssystemet for vindkraftutbygging, og der var kommunalsjef Vidar Østenby i Marker kommune en av foredragsholderne som fortalte om sin kommunes erfaringer så langt.

Han og kommunens erfaringer var stort sett positive, og han mente at de kanskje hadde vært heldige som klarte å styre prosessen på en god måte. Det sa han på tross av at de hadde en runde med uenigheter underveis. Det ble imidlertid ordnet opp i da utbyggeren tok til seg innspill om for eksempel å grave ned strømkablene istedenfor å ha de hengende synlig over bakken.

- Det er forskjell på utbyggerne og hvor velvillig de er til å ta signalene fra lokalbefolkningen, sier Østenby.

Under sitt korte innledningsforedrag fortalte Østenby at den offisielle åpningen av vinkraftparken er denne uken, på fredag den 23. august. Det er en åpning som har vært planlagt i lang tid, men Østenby måtte likevel fortelle at også de er påvirket av den opphissede stemingen i befolkningen når det gjelder vindkraft på land.

Det å få noen profilerte politikere til å klippe snor på denne vindparken er helt håpløst - det er ingen som vil

Vidar Østenby

- Det å få noen profilerte politikere til å klippe snor på denne vindparken er helt håpløst - det er ingen som vil, sier Østenby.

Når enerWE snakker med Østenby i lunsjen etter presentasjonen hans forteller han at interessen har vært stor blant politikere på alle nivåer, og at de har hatt mange av politikere på besøk.

Det har vært stor oppmerksomhet rundt parken, og det er litt påfallende at vi har så store problemer med å få noen til å stille opp

Vidar Østenby.

- Det har vært stor oppmerksomhet rundt parken, og det er litt påfallende at vi har så store problemer med å få noen til å stille opp, sier Østenby.

Både motstandere og tilhengere, samt de som er usikre, har tatt turen til Marker vindpark for å se hvordan det ser ut og hvordan det oppleves å gå i nærheten av de 210 meter høye vindturbinene.

- Det er ikke så mange landbaserte parker så nært opp mot Oslo. Det er mange som vil komme og se et slikt anlegg på nært hold, sier Østenby.

Han forteller også at området har blitt et populært turområde etter at vindkraftparken åpnet, og at de blant annet har asfaltert deler av veiene som ble bygget for å ha en løype for rulleski på sommeren.

Det har aldri vært så mye folk der som nå

Vidar Østenby

- Det har aldri vært så mye folk der som nå, sier Østenby.

Når enerWE spør hvem det er som skal klippe snoren i morgen, har ikke kommunalsjefen noe svar.

- Det vet jeg ikke, sier Østenby.

Powered by Labrador CMS