Kronikk:

Europa heier på vindkraften

KRONIKK: I 2018 var vind den nest største energikilden i Europa målt i installert effekt.

Publisert   Sist oppdatert

KRONIKK av Tor Arne Pedersen, daglig leder i Scanergy

Vindkraft når stadig flere husholdninger og vil i løpet av 2019 gå forbi naturgass og bli den energikilden med mest installert effekt i Europa. Vindkraften er en fundamental forutsetning for Europas grønne skifte. Selv om solkraft har hatt en formidabel utvikling rent teknologisk, er det vindkraft på fremmarsj.

I fjor var vind den nest største energikilden i Europa målt i installert effekt, men dette vil endre seg innen utgangen av 2019, da vil vindkraften gå forbi naturgass og spille førstefiolin i den europeiske energimiksen.

Kraftbransjen er i massiv vekst, noe som i aller høyeste grad skyldes den enorme veksten innen vindkraft. De siste årene er det blitt notert nye vekstrekorder hvert eneste år. Etter rekordåret 2017 ble det imidlertid en betydelig nedgang i veksten av vindkraft i Europa i fjor. Ifølge Wind Europe var 2018 det dårligste året for ny-installasjoner på land siden 2008, og med totalt 11.700 MW nyinstallert vindkraft i Europa ble det en nedgang på 32 prosent. Av de nyinstallerte kraftverkene var 2.650 MW offshore.

Det er mye som tyder på at denne nedgangen er høyst midlertidig. Investeringslysten i bransjen er det ingenting i veien med, og Europeiske pensjonsfond står nærmest i kø for å sikre seg langsiktige inntekter for sine medlemmer. Det ble investert over 26 milliarder euro (250 milliarder kroner) i europeisk vindkraft i 2018.

I følge Europower økte investeringene med 20 prosent i forhold til 2017, samtidig som det ble slått ny rekord i endelige investeringsbeslutninger tilsvarende 16.700 MW i fremtidige prosjekter. Det ble altså besluttet å bygge vindparker som utgjør omtrent halvparten av effekten til all norsk vannkraft.

Forpliktelsene sørger for at vindkraften nå står for 63 prosent av alle fornybar-investeringer i Europa. I 2017 stod bransjen for «bare» 52 prosent. Man kan godt si at vindkraft er i vinden for tiden. Den nærliggende årsaken til dette er at vindkraft er blitt konkurransedyktig sett i forhold til mye annen energi, og enkelte vindkraftprosjekter har vesentlig bedre lønnsomhet en mange vannkraftprosjekter.

En annen åpenbar fordel med vindkraft, er at det blåser stort sett mest når vi trenger kraften, om vinteren.