Bakgrunnsbilde: Sigurd Gautun / Natur og Ungdom
Bakgrunnsbilde: Sigurd Gautun / Natur og Ungdom

Wintershall DEAs oljerigger hører ikke hjemme i matfatet

KRONIKK: Et oljeselskap med vane for å bryte loven vil bore etter olje midt i matfatet. Ikke rart oljelobbyistene må rykke ut

Publisert Sist oppdatert

Det tyske oljeselskapet Wintershall DEA ønsker oljeboring ved Trænarevet, bare noen få mil sør for Røst i Lofoten. Oljeboring midt i matfatet og i nærheten av et korallrev er risikable greier. Og risiko, det er det: Simuleringer gjort av Meteorologisk institutt viser at et oljesøl vil drifte inn i gytefeltet. Det betyr ødeleggelse av naturressurser, mat og arbeidsplasser vi potensielt kan leve av for alltid.

Søknaden fra oljeselskapet innebærer utslipp av giftige kjemikalier, og mangler en skikkelig plan for hva de skal gjøre ved en storulykke. Dette er rett og slett hasardspill med sårbar natur.

Bedre blir det ikke av at selskapet som skal gjennomføre boringen har nok av riper i lakken. Oljelobbyisten, Kjell Giæver mener i en pressemelding at norske myndigheter som Miljødirektoratet og Petroleumstilsynet setter strenge nok krav til oljeselskapene, og at vi derfor har lite å frykte. Men nettopp disse myndighetene har avdekket alvorlige lovbrudd begått av Wintershall DEA. Bare i år har Petroleumstilsynet funnet 10 avvik på oljefeltet Brage, hele 37 siden de overtok feltet i 2015.

Er dette virkelig standarden vi skal sette på norsk sokkel, for ikke å snakke om norsk arbeidsliv forøvrig? På oljefeltet Goliat har vi sett hvor galt det kan gå når useriøse aktører får innpass på sokkelen, der har kjemikalieutslippene vært høye, og sikkerheten lav. Noe slikt ønsker vi ikke ved Trænarevet.

Mangelfull utslippssøknad

I tillegg er utslippssøknaden fra oljeselskapet enten mangelfull eller tilsynelatende feilaktig. For eksempel gjennomførte de kun en «kvalitativ vurdering» av potensielle konsekvenser på koraller fra et oljeutslipp på grunn av borelokasjonens nærhet til Trænarevet. Miljørisikoen knyttet til koraller ble ikke diskutert i miljørisiko- og beredskapsanalysen, som er produsert av DNV GL.

For korallrevet kan det samtidig hende dispergeringsmiddelet ender opp med å være farligere enn oljeutslippet. I følge Faglig forum for norske havområder er koraller svært følsomme for dispergeringsmidler, særlig i kombinasjon med olje. Likevel anser W-DEA bruk av dispergeringsmiddel som «et godt alternativ i en beredskapsaksjon» Verken W-DEA eller DNV GL diskuterer dispergeringsmidlenes potensielle effekt på de nærliggende korallrevene.

En skremmekampanje fra miljøbevegelsen?

Oljelobbyistene mener visst vi i Natur og Ungdom forsøker oss på en skremmekampanje. Men at en slik aktør skal få innpass ved Lofotens rand, ja det er faktisk skremmende. Det er skremmende at et oljeselskap med et slikt rykte vil sette matfatet og arbeidsplassene i fare.

Heldigvis er ikke saken avgjort enda. Nå ligger avgjørelsen på Klima- og miljøminister Ola Elvestuens (V) bord. Klima- og miljødepartementet må vise at de verdsetter kunnskap, bærekraft og et seriøst norsk arbeidsliv.

Powered by Labrador CMS