Kritikk mot oljefondets atomvåpeninvesteringer

Publisert

Oljefondet får kritikk fordi det fortsatt har penger plassert i ni selskaper som produserer komponenter til atomvåpen.

De omstridte eierinteressene kommer fram i den nyeste utgaven av den årvisse rapporten «Don't bank on the bomb», skriver Dagsavisen.

– Noen av selskapene er nye fra i fjor, blant annet Larsen & Toubro, et indisk selskap som produserer utskytningssystemer til Indias atomvåpen. Dette er spesielt kontroversielt fordi India står utenfor ikkespredningsavtalen, sier daglig leder Anne Marte Skaland i ICAN Norge. ICAN er med på å utarbeide rapporten og er del av en internasjonal kampanje for å forby atomvåpen.

Mens Statens pensjonsfond utland, også kjent som oljefondet, fortsatt investerer i atomvåpenrelaterte selskaper, får Storebrand og DNB ros for sine retningslinjer for å ekskludere atomvåpenprodusenter.

Fagsjef Aslak Skancke i sekretariatet til Etikkrådet for oljefondet sa for et år siden at «vi må gjøre en skjønnsmessig vurdering» av investeringene i selskaper som bidrar til produksjon av atomvåpen. I april pågikk vurderingene fortsatt.

– Produksjon av atomvåpen er komplisert fordi mange ulike selskaper bidrar med ulike deler, men når både DNB og Storebrand klarer å holde seg unna, burde det ikke være umulig for Statens pensjonsfond utland å gjøre det samme, sier Skaland. (©NTB)