Kristin Halvorsen - 14 dager på hytta uten strøm

Publisert

Kristin Halvorsen er direktør ved CICERO Senter for klimaforskning. Selv om Kristin Halvorsen helst ikke ønsker jobbgjester på hytta, har vi fått tatt en kort sommerprat med henne.

- Hva har du gjort i sommerferien?

- Jeg har hatt 14 dager på familiehytta i Horten (se utsiktsbilde øverst i intervjuet). Den ligger fantastisk flott til og har enkel standard uten innlagt strøm. Supert vær, men bekymringen for tørke og brann ble stadig større ettersom finværet fortsatte. Etter det har vi vært 14 dager i Milano og ved Como-sjøen. Nydelig.

- Klarer du å logge ordentlig av når du har ferie, eller sjekker du jobbmail hver dag?

- Jeg sjekker mail hver dag, men det har vært få jobb-saker som har krevd mye tid i ferien. Har sendt noen videre til medarbeidere som er på jobb. 

- Du sitter i styret i et borettslag i Oslo med 112 leiligheter. Kommer dere til å legge til rette for lading av elbiler garasjeanlegget?

- Ja, vi ser på hvilke løsninger som passer oss best. Litt krevende fordi det er et stort parkeringshus og begrenset overføring fra nærmeste trafokiosk.

- Sommeren i Norge har vært rekordvarm. Norske bønder fortviler. Det varsles også rekordvarme i Europa denne helgen der menneskeliv og helse kan stå på spill. Skogbranner herjer både i Norge og Europa. I Hellas har skogbranner også tatt liv. Er rekordvarmen og tørke et resultat av menneskeskapte klimaendringer?

- Global oppvarming øker både antall hetebølger og ekstremvær f.eks. i form av ekstremvær. Klima og vær er to forskjellige ting og det finnes naturlige variasjoner innenfor dagens klima. Klimaendringer må måles over mange år, og selv om vi skulle få en våt og kald sommer neste år er ikke global oppvarming avlyst. Vi må ha mer forskning på dette området, men grovt sett kan vi si at det blir varmere og tørrere der det er tørt fra før og våtere der det er vått fra før.

- Du kan invitere med deg tre gjester hytta. Hvem velger du?

- Vi har alltid masse gjester på hytta fordi det ligger så nær både Oslo og Grenlandsområdet som vi kommer fra. Veldig hyggelig. Jobb-gjester vil jeg ikke ha på hytta. Der vil jeg gå i en stygg shorts med bustete hår, avslutter hun.