- Oljeprisen er ekstremt viktig for det norske folk

Publisert

enerWE tok en prat med Kristin Færøvik, Administrerende direktør i Lundin Norway i forbindelse med selskapets Capital Market Day.

- Statoil gikk nylig ut og annonserte at Johan Sverdrup med dagens oljepris vil tjene 9 millioner kroner i timen. Lundin har en stor andel i feltet. Hvor lavt kan oljeprisen gå før det ikke lenger er lønnsomt?

- Break even-prisen for Johan Sverdrup er under 20 dollar fatet, og driftsutgiftene kommer til å være adskillig lavere enn det. Johan Sverdrup er ekstremt robust, forteller Kristin Færøvik til enerWE.

- Dere har tidligere annonsert at Edvard Grieg vil bidra med minst 20 milliarder i skatteinntekter. Hvilke oljepris tok dere da utgangspunkt i?

- Jeg mener det var ca. 45 dollar fatet. Forhåpentligvis vil skatteinngangen fra Edvard Grieg bli enda større.

- Hvor viktig er oljeprisen for det norske folk?

- Oljeprisen er ekstremt viktig for det norske folk. Inntektene fra olje- og gassnæringen utgjør hver syvende krone i nasjonalbudsjettet. 

Færøvik forteller at 2017 var et rekordår for Lundin på alle måter. Produksjonen var høy, inntektene var høye og driftsutgiftene var lave.

- Vi tilførte mye ressurser, forteller hun.

- Er det effektiviseringen av driftsorganisasjonen eller oljeprisen som betydde mest for 2017?

- En kombinasjon, men oljeprisen som gikk opp såpass mye fra året før betydde mye.

Lundin har nylig inngått en allianse med TechnipFMC der de gir langt større frihet og ansvar til leverandøren.

- Hvilke effekter forventer dere at denne type samarbeid?

- Vi forventer både at kostnadene skal gå ned, men også at vi skal få bygget ut små subseafunn raskere enn før.

Hun forteller til enerWE at leverandøren tar noe mer risiko ved denne type prosjekter.

Letekampanjene til Lundin i 2017 var noe skuffende, med blant annet Hufsa og Hurri. Allikevel er Kristin Færøvik optimistisk.

- Vi har et spennende leteprogram som dekker store deler av norsk sokkel. Vi er mer diversifisert enn vi har vært de siste årene. Vi har også fått tildelt mange nye lisenser, så vi begynner å bygge program for 2019.

- I 2017 så skilte dere ut Lundin Petroleum sin aktivitet utenfor Norge i et nytt selskap som fikk navnet IPC. Er det sannsynlig at den norske delen blir kjøpt opp av et oljeselskap som for eksempel Statoil?

- Nei, så lenge vi fortsetter å levere så er jeg sikker på at vår nåværende hovedeier ønsker å være aksjonær i Lundin i lang tid fremover, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS