Bred enighet på Stortinget om skatteutsettelser for oljebransjen

Høyre, KrF og Venstre og Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet er enige om midlertidige endringer i oljeskatten.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre og Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet er enige om midlertidige endringer i oljeskatten.

Godt på overtid landet alle de seks partiene en avtale mandag ettermiddag, får NTB bekreftet.

De parlamentariske lederne var imidlertid tause da de forlot forhandlingsmøtet og nøyde seg med å henvise til en pressekonferanse i vandrehallen klokken 15.30 mandag.

Forhandlingene har handlet om midlertidige utsettelser i skatteregningen for oljeselskapene i kjølvannet av oljeprisfall, koronakrise og økonomisk bråstopp.

Formålet har vært å frigjøre pengesummer i 100-milliardersklassen til nye investeringer.

Etter det NTB kjenner til, innebærer avtalen at friinntekten settes til 24 prosent. Det er langt høyere enn regjeringspartienes opprinnelige forslag på 10 prosent. Friinntekten er et særskilt skattefradrag på investeringer som oljeselskapene nyter godt av.

Samtidig er det klart at selskapsskatten ikke er med i beregningsgrunnlaget, noe som voldte mye bry i forhandlingsinnspurten. Finansdepartementet advarte flere ganger kraftig mot en slikt grep, noe Stortinget til slutt heller ikke gikk inn for.

SV trakk seg fra forhandlingene sist uke.

Saken skal behandles i stortingssalen torsdag.

Powered by Labrador CMS