Tina Bru kan ikke garantere oljeterminal i Finnmark

Statsstøtte til ilandføring på Veidnes i Finnmark er sannsynligvis i strid med EØS-avtalen.

Publisert Sist oppdatert

Statsstøtte til ilandføring på Veidnes i Finnmark er sannsynligvis i strid med EØS-avtalen, advarer olje- og energiminister Tina Bru (H).

Da enigheten om skattelette til oljeselskapene ble behandlet i Stortinget i forrige uke, gikk flertallet samtidig inn for å sikre en terminal for omlasting av olje fra Johan Castberg-feltet på Veidnes i Nordkapp kommune i Finnmark.

Men det ble samtidig tatt forbehold om at utbyggingen må være i samsvar med EØS.

skriver olje- og energiministeren til Stortinget at hun ikke kan garantere at terminalen blir noe av.

EØS-regler

Forklaringen er bekymring for at statlig finansiering til ilandføringsterminalen kan være i strid med statsstøttereglene i EØS-avtalen.

Bru viser til at Olje- og energidepartementet allerede har godkjent en utbyggingsplan for Johan Castberg-feltet uten ilandføring på Veidnes. I stedet skal råolje lastes om bord på tankskip til havs og transporteres direkte til markedene.

Bakteppet er at Equinors egne analyser har vist at ilandføring vil være både samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk ulønnsomt.

Skal staten gå inn med støtte til utbygging av oljeterminalen, vil det ifølge Bru utgjøre statsstøtte i EØS-rettslig forstand.

Ifølge henne er tiltaket «sannsynligvis i strid med EØS-avtalen».

SV reagerer

Olje- og energiministeren kommer med uttalelsen som svar på et skriftlig spørsmål fra SVs Lars Haltbrekken. Han beskylder nå spesielt Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å ha ført velgerne bak lyset i saken.

– Ap og Sp lurte folk i Finnmark til å tro at de hadde fått gjennomslag for ilandføring av olje til Veidnes i Nordkapp kommune. Da de sendte avtalen til mediene, unnlot de å ta med den delen som var med liten skrift, sier han.

SV sto utenfor enigheten om oljeskatt på Stortinget, men har vært for ilandføring av olje på Veidnes.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS