Støre sikter mot nøytral grunn før oljemøte

– Jeg syns det å sikte mot ting som er provenynøytrale er et godt utgangspunkt.

Publisert

Ap-leder Jonas Gahr Støre signaliserer at han sikter mot en løsning som på sikt ikke koster staten noe før overtidssamtaler om oljeskatt.

– Jeg syns det å sikte mot ting som er provenynøytrale er et godt utgangspunkt. Så er det veldig vanskelig å sitte i dag og si akkurat hvor vi er noen år fram i tid. Men vi får bruke den kunnskapen vi har og lage det på en måte hvor det kan nå de resultatene som vi ønsker, sier Støre til NTB.

Han minnet om avveiningen mellom å gjøre verken for mye eller for lite for å hjelpe oljenæringen.

De parlamentariske lederne er koblet inn i forhandlingene etter at finanspolitikerne fra regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre og Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet ikke klarte å bli enige onsdag kveld.

Forhandlingene gjelder midlertidige endringer i skatteregimet for oljeselskapene i kjølvannet av koronakrisen, økonomisk bråstopp og kraftig oljeprisfall.

– Må kunne forsvares

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan var klar for å sette seg ned og se på hvilke krav opposisjonen ville komme med.

– Hva synes KrF om at denne pakken er i ferd med å jekkes kraftig opp for å tekkes næringen?

– Vi må ta næringens behov på alvor og samtidig få en modell som gjør at dette kan forsvares både i et kort og et mer langsiktig perspektiv. Vi tar de innspillene vi får nå, og så håper vi at vi kan lande en løsning etter hvert, sier han til NTB.

Et forslag som har vært fremme i forhandlingene, er en friinntekt på 20,8 prosent for oljeselskapene.

– Det er jo ikke det regjeringen har lagt på bordet. Så det blir selvsagt ett av spørsmålene vi må ta en runde på, sier Grøvan.

Friinntekt og ilandføring

Den såkalte friinntekten skal være selve jokeren i arbeidet med å komme til enighet om hele pakken. Friinntekten er et særskilt skattefradrag på investeringer oljeselskapene gjør.

Mens regjeringen opprinnelig foreslo å sette friinntekten til 10 prosent, har opposisjonen krevd at den økes kraftig. I klartekst betyr det gunstigere investeringsvilkår for bransjen.

Det opprinnelige forslaget fra regjeringen til midlertidige endringer i oljeskatten ville i seg selv ha utløst opp mot 100 milliarder kroner som kan brukes til investeringer nå, ifølge regjeringen. Utsatt skatt er selve kjernepunktet i forslaget.

Samtidig krangles det fortsatt om realisering av en ilandføringsterminal på Veidnes i Finnmark, etter det NTB forstår. Veidnes er ikke bare en mulig ilandføring for Johan Castberg-feltet, men kan også bli det for flere andre felt i fremtiden.

– Det er et viktig punkt. Det er et punkt vi gjerne skulle ønske oss inne, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB.

(©NTB)