Oljepakke vil utløse 115 milliarder til nye investeringer

– Til sammen anslås det at endringene tilfører likviditet på om lag 115 milliarder kroner for årene 2020 og 2021 til petroleumsselskapene.

Publisert

Forliket om midlertidige endringer i oljebransjens skattesystem vil frigjøre anslagsvis 115 milliarder kroner til nye investeringer i år og neste år.

Det kom fram da forliket om oljeskatt ble behandlet i Stortinget fredag.

– Til sammen anslås det at endringene tilfører likviditet på om lag 115 milliarder kroner for årene 2020 og 2021 til petroleumsselskapene, sa finansminister Jan Tore Sanner (H).

Regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre og Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Senterpartiet ble enige om saken tidligere denne uken.

Det ble anslått at regjeringens opprinnelige forslag ville utløse 100 milliarder kroner i økt likviditet. Men pakken ble styrket kraftig under forhandlingene i Stortinget.

Sanner understreket at endringene også vil bedre lønnsomheten av investeringene etter skatt.

– Jeg vil påpeke at formålet med forslaget ikke er motivere til ulønnsomme investeringer, men til at lønnsomme investeringer kan gjennomføres som planlagt før utbruddet av koronaviruset, sa han.

– Over tid anslås det at forslaget vil gi en samlet skattelette til næringen på om lag åtte milliarder kroner. Anslagene er usikre avhengig av selskapenes investeringer og hvordan de utvikler seg.

Finansministeren understreket at formålet med pakken er å skape arbeidsplasser i hele Norge, beholde kompetansen i industrien og bidra til en grønn fornyelse av oljebransjen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS