Krav om Kielland-gransking til Stortinget

Publisert

Fagforeningen Safe og Kielland-nettverket vil markere kravet om en ny gransking av Alexander Kielland-ulykken på Stortinget før jul.

Fagforeningen ber om et møte med presidentskapet i et brev til stortingspresident Olemic Thommessen. Kravet skal markeres ved å overlevere 169 eksemplarer av en ny bok om ulykken, som en symbolsk handling for å gi Stortingets folkevalgte representanter innsikt i bakgrunnen for kravet, skriver Stavanger Aftenblad.

– Jeg ser fram til svaret fra Thommessen, slik at vi får satt en dato for markeringen, sier nestleder Roy Erling Furre i Safe.

I slutten av oktober skrev avisen at norske aktører hadde mer ansvar for ulykken enn de hittil har innrømmet. En fransk granskingsrapport viste at plattformen var brukt feil og slitt i stykker. Flere av de etterlatte og overlevende, avtroppende biskop Erling Pettersen og LOs distriktssekretær Øystein L. Hansen i Rogaland har tatt til orde for en ny gjennomgang av årsaken til ulykken. 123 oljearbeidere mistet livet da boreplattformen Alexander L. Kielland kantret 27. mars 1980. (©NTB)