Nyhamna-anlegget sett fra luften.
Nyhamna-anlegget sett fra luften.

Kranglefant mottar prestisjetung pris

Publisert

Tidligere hovedverneombud Runar Kjørsvik i Norske Shell får årets Zola-pris. Han berømmes for å ha forsvart de ansattes interesser ved anlegget på Nyhamna.

Prisen deles ut på Nobelinstituttet i Oslo onsdag. Den gis til personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold i Norge som truer verdier som menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet.

«Kjørsvik var hovedverneombud på Norsk Shells anlegg på Nyhamna i Møre og Romsdal i tre år. Fordi han forsvarte de ansattes interesser, slik verneombudet skal, ble han karakterisert som en kranglefant som motarbeidet bedriften. Han ble sagt opp i mai 2015, etter å ha arbeidet i selskapet siden 2007», står det i begrunnelsen.

Kjørsviks sak er aktuell fordi varslervernet generelt er under press, heter det.

– Medbestemmelse og ytringsfrihet innskrenkes ikke bare i næringslivet, men ser også ut til å ramme offentlig forvaltning, helsevesenet, politi og skoleverket. Det til tross for at loven er endret for å trygge varslere, sier Zola-prisens leder, Petter Mejlænder.

Prisen er oppkalt etter den franske forfatteren Émile Zola, som anklaget samfunnsmakten for å svekke rettssikkerheten. Den ble delt ut første gang i 1999, og blant tidligere mottakere finner vi forfatter Amal Aden, tidligere biskop Gunnar Stålsett og filmskaper Margreth Olin. (©NTB)