Liina Veerme er konsernsjef i Salten Kraftsamband i Nordland.
Liina Veerme er konsernsjef i Salten Kraftsamband i Nordland.

Hun er «Årets Kraftkvinne 2020»

Toppsjef Liina Veerme i Salten Kraftsamband stakk av med prisen. Les eksklusivt vinnerintervju.

Publisert Sist oppdatert

I dag ble prisen «Årets Kraftkvinne» delt ut for første gang. Det var en direktesendt seanse fra Klimahuset i Oslo- der leder og nestleder i Kraftkvinnene; Line Drange Ruud fra Glitre Energi og Solgun Furnes fra Energi Norge var «programledere». Selve prisen ble delt ut av olje- og energiminister Tina Bru.

Og det er en glad konsernsjef i Salten Kraftsamband som nå kan smykke seg med denne tittelen. Det er knappe to år siden Liina Veerme startet i jobben i kraftselskapet med hovedkontor i Fauske.

- Gratulerer med prisen! Ble du overrasket?

- Ja, jeg ble virkelig overrasket! Jeg har jo bare bodd i Norge i halvannet år, så dette er virkelig overraskende. Nå som jeg har rukket «smelte» litt, er jeg takknemlig for at arbeidet jeg har gjort, blir lagt merke til, sier hun gledesstrålende til enerWE.

Veerme sitter i styret til Energi Norge, og er også styremedlem i Energiföretagen Sverige (tilsvarer Energi Norge).

Her kan du se listen over alle de 54 nominerte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra utdelingen: Her er olje- og energiminister Tina Bru, «Årets Kraftkvinne 2020» - Liina Veerme og juryleder Anne Grethe Solberg.
Fra utdelingen: Her er olje- og energiminister Tina Bru, «Årets Kraftkvinne 2020» - Liina Veerme og juryleder Anne Grethe Solberg.

- Man kan påvirke fra Nord-Norge

Opprinnelig er hun fra Estland, og har bodd 20 år i Sverige. Men har nå altså etablert seg i Norge - og Fauske - med familien. Og akkurat det at hun er basert i Nord-Norge - og vinner en pris som dette, tror hun er viktig.

- Nord-Norge er langt fra Oslo og jeg vil vise at det går an å påvirke saker herfra. Det er en helt fantastisk landsdel, sier hun.

Jeg synes ikke man skal sette de som var nominert opp mot hverandre, men vi skal heie på hverandre.

På den opprinnelige listen over nominerte til prisen, var det 54 navn på kvinner i kraftbransjen. Det gjør Veerme ydmyk.

- Det er utrolig mange dyktige damer i energibransjen. Den listen var en bekreftelse på det. Jeg synes ikke man skal sette de som var nominert opp mot hverandre, men vi skal heie på hverandre, sier hun.

- Hva tenker du om at du nå i enda større grad blir en rollemodell?

I august 2019 startet Veerme i stillingen som konsernsjef i Salten Kraftsamband.
I august 2019 startet Veerme i stillingen som konsernsjef i Salten Kraftsamband.

Bransjen har alt å vinne på å søke mangfold og få flere smarte hoder med ulik bakgrunn inn. Det er i det hele tatt bra å løfte frem at ledere og toppledere kan se ulike ut og være i ulike faser av livet.

- Ettersom dette er første gangen bransjen deler ut denne prisen, er det kanskje litt uklart hva det medfører, men jeg skal fortsette å være en toppleder som forsøker å påvirke bransjen mer enn bare å utvikle sin egen bedrift. Det er viktig å ha rollemodeller. Bransjen har alt å vinne på å søke mangfold og få flere smarte hoder med ulik bakgrunn inn. Det er i det hele tatt bra å løfte frem at ledere og toppledere kan se ulike ut og være i ulike faser av livet.

Hun har erfart at det er utfordrende å være leder mens verden er preget av en pandemi.

- Det vanskeligste - som nok er felles for alle toppledere - er at jeg savner å treffe mine kolleger. Vi er en bedrift med et stort utviklingsarbeid der vi omstiller oss for framtiden. I denne situasjonen er det utrolig vanskelig å kommunisere med de ansatte bare via Teams. Det er utrolig utfordrende å motivere på for en omstilling på de premissene - mange av de ansatte har jeg ikke truffet siden før ferien i fjor, sier hun til enerWE.

Under selve prisutdelingen avsluttet Veerme med en liten etterlysning;

- Jeg skulle gjerne kommet i kontakt med den personen som nominerte meg til denne prisen. Jeg skulle gjerne gitt deg et stort takk, uttalte hun.

Nettverket Kraftkvinnene består i dag av rundt 600 medlemmer i energibransjen.

Powered by Labrador CMS