Dette var damene som var samlet til arbeidslunsj hos olje- og energiminister Tina Bru tirsdag denne uken.
Dette var damene som var samlet til arbeidslunsj hos olje- og energiminister Tina Bru tirsdag denne uken.

- Minst like viktig å engasjere våre mannlige kolleger i bransjen

Bransjekvinnene ønsker ikke utelukkende å skape kvinne-arenaer.

Publisert

På deltakerlisten til olje- og energiminster Tina Brus arbeidslunsj i går, var det navn på 22 kvinner fra norsk olje- og kraftbransje. Når de mange gulvklokkene i regjeringens representasjonsbolig hadde slått 12, er de to journalistene (Europower og enerWE) og én fotograf (NTB) behørig sikkerhetssjekket og akkreditert slik at man kan observere bransjekvinnene ankomme til lunsjen som Bru arrangerte.

Marianne Olsnes, Kristin Færøvik og Borghild Lunde.
Marianne Olsnes, Kristin Færøvik og Borghild Lunde.

Mens kvinnene minglet og ventet på å sette seg, spurte enerWE om hvilke forventninger de hadde til seansen.

- Jeg synes temaet er viktig, selv om det er viktigere å få kvinner inn i tekniske retninger okke som. Samfunnet har blitt så komplekst, at det er viktig å kunne matematikk, noe teknisk er viktig, sier viseadministrerende direktør Borghild Lunde i Aibel, der hun står og snakker med toppsjefene Marianne Olsnes i Norske Shell og Kristin Færøvik i Lundin Energy.

Marianne Bjørkmann, Toril Nag og Anniken Hauglie.
Marianne Bjørkmann, Toril Nag og Anniken Hauglie.

- Tenker dere at det er aktuelt å laget kvinnenettverk for olje og energi?

- Jeg tenker jo at det er minst like viktig å engasjere våre mannlige kolleger i bransjen. Men for egen del synes jeg det er veldig hyggelig å møte så mange flotte lederkolleger, sier Færøvik til enerWE.

Hvordan få kvinnene til toppen

Når kvinnene kan sette seg til bords, er de fordelt på seks bord og på menyen sto blant annet kongekrabbe, landkylling og eplemost.

På programmet sto først en hilsen fra statsråden til kvinnene, før pressen ble eskortert bort - lunsjen og diskusjonen rundt bordene skulle kunne foregå uten rapportering. I sin hilsen kommenterte Bru blant annet ferske tall som viser at kvinneandelen blant toppledere i olje- og gassbransjen er på 21 prosent, mens tilsvarende tall for kraftbransjen er på 29 prosent.

- Dette er del av den bakgrunnen for hvorfor jeg har invitert dere hit i dag. For å drøfte hvordan vi kan få flere kvinner til å søke seg til denne spennende og fremtidsrettede bransjen. Men også for å få flere av dem til toppen, sa Bru.

De 22 kvinnene var fordelt på seks bord.
De 22 kvinnene var fordelt på seks bord.

Under selve lunsjen var det to innledere - styreleder Monica Bjørkmann i Norsk Olje og gass - hun jobber til daglig som administrerende direktør i Subsea 7, og administrerende direktør Jannicke Hilland i kraftkonsernet BKK.

- Fint å høre refleksjonene

Umiddelbart etter lunsjen var det duket for fotoseanse i hagen bak representasjonsboligen, og stemningen var god blant deltakerne.

- Lunsjen gikk veldig bra. Det var fint å høre alle refleksjonene som kom fra disse flinke damene i energibransjen - rundt både energibransjen i seg selv og det å være kvinne i energibransjen, og viktigheten av å legge til rette for å rekruttere enda flere damer inn i bransjen framover, sier oljedirektør Ingrid Sølvberg til enerWE.

Hun er i munter passiar med toppsjefene Gro Kyllingstad i Spirit Energy og Kristin F. Kragseth i Vår Energi.

Og Kyllingstad nøler ikke når hun blir spurt om hun kunne tenke seg å møte denne samlingen med kvinner igjen.

- Det håper jeg inderlig, faktisk. Det er jo veldig rart at vi ikke har truffet hverandre samlet som bransjekvinner før, vi hører jo egentlig sammen - vi gjør jo det, svarer hun.

- For trenger man et kvinnenettverk?

Vi som står her, synes det er kanonkjekt.

Kristin F. Kragseth

- Jeg tror vi trenger nettverk generelt. Punktum. Og det å få kvinner sammen fra det som tradisjonelt har vært olje og gass, og som nå egentlig er olje, gass og fornybar, sammen med det som tradisjonelt har vært fornybart, det har vært utrolig givende. Og det å bli kjent med hverandre - da er det mye lettere å finne nye løsninger etterhvert. Og så må jeg bare si det, at det er kjekt å møte andre kvinner i tilsvarende roller, og høre hvordan deres arbeid er og hvordan de jobber for å få enda flere kvinner inn. Vi som står her, synes det er kanonkjekt, sier Kragseth.

Her blir Tina Bru avbildet med t-skjorten "Is the future equal? Not unless we act" - sammen med Anniken Hauglie og Monica Bjørkmann i Norsk Olje og gass.
Her blir Tina Bru avbildet med t-skjorten "Is the future equal? Not unless we act" - sammen med Anniken Hauglie og Monica Bjørkmann i Norsk Olje og gass.

Her kan du lese hva olje- og energiminister Tina Bru sier om gårsdagens lunsj.

- Må jobbe med mange saker samtidig

Liina Veerme startet som konsernsjef i Salten Kraftsamband i fjor, og hun kan fortelle at da hun startet i jobben, valgte en bransjeavis å skrive følgende tittel på saken: «Kvinne overtar i SKS». Og selv om hun ler godt av det i dag, ligger det et alvor bak.

Liina Veerme i Salten Kraftsamband.
Liina Veerme i Salten Kraftsamband.

- Hvordan tror du man får flere kvinner til kraftbransjen?

- Det er jo 100 poengs-spørsmålet. Men jeg tror som vi snakket om på lunsjen, vi må jobbe med veldig mange små saker samtidig, for å få forandring. Energibransjen bør speile befolkningen. Det gjelder både at det savnes damer, men også de med annen etnisitet, sier hun.

Veerme har jobbet mange år i den svenske kraftbransjen, og hun forteller at der skjedde det et skifte for seks-sju år siden - som gjorde at kvinneandelen økte.

- De mente det på alvor. Også fra bedriftenes side. Mange gjorde det samtidig, sier hun til enerWE.

Powered by Labrador CMS