Olje- og energiminister Tina Bru er godt fornøyd med gårsdagens arbeidslunsj for kvinner i olje- og kraftbransjen.
Olje- og energiminister Tina Bru er godt fornøyd med gårsdagens arbeidslunsj for kvinner i olje- og kraftbransjen.

Tina Bru om kvinneandel i energien: - Mye av utfordringene ligger internt

Dette snakket de om på bransjekvinnenes arbeidslunsj.

Publisert Sist oppdatert

I går samlet olje- og energiminister Tina Bru 23 kvinner fra olje- og kraftbransjen til en arbeidslunsj i Regjeringens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo. Som enerWE har skrevet om flere ganger denne høsten, er statsråden opptatt av hva som skal til for å få kvinneandelen opp i disse bransjene.

Og for Bru var det en aha-opplevelse at disse kvinnene i liten grad har hatt fora å treffes i - før nå.

- Det var et skikkelig nyttig treff. Og som en bonus som jeg oppdaget underveis, som jeg faktisk ikke hadde tenkt på, er at for mange er det første gangen de treffer hverandre. For disse bransjene har ikke noe felles møtested. De går på hver sine konferanser for hver sin sektor, men snakker egentlig ikke så mye sammen. Jeg tenkte at «Oi, dette må vi faktisk gjøre noe med». Fordi den sammensmeltingen vil jo bare skje mer og mer og er jo kjempeviktig for framtida, sier hun til enerWE.

Vi har tatt plass i den grønne hagen til representasjonsboligen, og fotosesjonen med alle deltakerne er nettopp over.

- Føler du at dagens deltakere er takknemlige for at du har tatt initiativ til dette treffet?

- Ja, kanskje, men det handler nok vel så mye at det ikke skjer så ofte. Som igjen kanskje handler om at denne bransjen er så mannsdominert som den er. Så jeg tenker at det åpenbart er et behov for det. For det er noe med å ha de arenaene, det betyr ikke at man skal danne nettverk hvor du utelukker alle menn. Men innimellom ha treff med damer der man kan dele erfaringer, sier hun.

Fikk spørsmål om menn var ekskludert

For da hun åpnet lunsjen noen timer tidligere kunne hun fortelle fra talerstolen at hun hadde fått spørsmål fra en mann om det ikke var hun som hadde kjønn som eksklusjonskriterie med denne kvinnelunsjen. Bru sukker.

Hvis jeg skal ha erfaringer fra damer, må jeg jo få en dame til å gi meg de erfaringene.

- Hvis jeg skal ha erfaringer fra damer, må jeg jo få en dame til å gi meg de erfaringene. Jeg kan jo ikke spørre en mann om det. Det blir litt rart, sier hun.

Men likevel opplever Bru at det ikke nødvendigvis er et ønske om en kvinneklubb eller et fora som ekskluderer menn som disse kvinnene ønsker.

- Mange av disse damene er opptatt av å snakke fag - ikke bare snakke kvinner opp og frem, men å kunne dele erfaringer på tvers av bransjene. Jeg tror ikke det er én kvinne i dette rommet som er der hun er fordi hun er kvinne. Dette er noen av de flinkeste folka vi har i disse bransjene. Men de er selvfølgelig opptatt av å bli tatt på alvor for sin faglige integritet. Det skjønner jeg jo. Og det fortjener de jo å bli óg, sier Bru.

Hvis du skal være attraktiv for yngre damer, som også kanskje vil ha familie, så må du faktisk vise at du er villig til å tilrettelegge for det.

Interne grep

Nå håper olje- og energiministeren at deltakerne har fått tips om grep man kan ta tak i - i egen organisasjon.

- En ting er at den overordnede politikken må legge til rette for det, som å ha de verktøyene som gjør det mulig å kombinere det å være småbarnsmamma og være i arbeidslivet. Det handler jo ikke bare om disse bransjene, det er jo generelt. Men jeg tror mye av utfordringene ligger internt i organisasjonene. Hvis du skal være attraktiv for yngre damer, som også kanskje vil ha familie, så må du faktisk vise at du er villig til å tilrettelegge for det, ikke behandle de som de er menn, men som et individ som trenger litt tilrettelegging i den jobben de står i nå, fordi de er i den eller den livssituasjonen, sier hun.

Vil invitere talentene

Og Tina Bru forteller at før lunsjen ble avsluttet, fikk alle de 23 deltakerne en utfordring av henne.

- Jeg ville at de skulle peke ut et talent i sin organisasjon, og så vil jeg ha en samling for disse på våren. Disse damene her i dag er jo allerede på topp, og målet må jo være å få med de unge også. Jeg synes det er vel så viktig å treffe de litt yngre i disse bransjene nå. Vi er jo i ferd med å få et generasjonsskifte her, ikke minst innen olje og gass.

Jeg synes det er vel så viktig å treffe de litt yngre i disse bransjene nå.

Men Bru kunne ikke love at også den samlingen vil finne sted på regjeringens representasjonsbolig - med den høytidelighet og ærverdighet det innebærer.

- Vi får se hva det blir, men de skal få en invitasjon til å møte meg, sier hun med et lurt smil.

Dette er alle deltakerne på Tina Brus arbeidslunsj 8 september.
Dette er alle deltakerne på Tina Brus arbeidslunsj 8 september.

enerWE kommer med flere saker fra gårsdagens arbeidslunsj - følg med!

Powered by Labrador CMS