Foto: Chul Christian Aamodt
Foto: Chul Christian Aamodt

- Kraftbransjen er ikke dyktige nok til å tenke mangfold

Vi trenger de med lang erfaring, men vi må mikse disse med alle type mennesker som har levd i en annen verden og som har annen erfaring.

Publisert Sist oppdatert

Agder Energi arrangerte nylig Agder Energi-konferansen. Her deltok Kimberly Lein-Mathisen, General Manager Microsoft Norway.

Vi spør henne om hvordan kunstig intelligens kan revolusjonere kraftbransjen.

- Energi kan optimaliseres. Vi har både store og små produsenter, og store og små forbrukere. Det er en stor oppgave å balansere nettverket når du ikke har mye lagringskapasitet, forteller hun til enerWE.

Hun forklarer at tilgjengelig teknologi nå er et supplement til det mennesker er gode på.

- Her ser vi at Agder Energi og andre beveger seg veldig raskt.

enerWE spilte nylig inn en podcast sammen med Energi Norge der Svein Are Folgerø, administerende direktør i Agder Energi Nett kunne fortelle at de har blitt mye mer bevisst på å kople elkraftfaglig kompetanse som har lang tradisjon for, med it-kompetanse.

I energibransjen er det en overvekt av menn 50 pluss. Vi spør toppsjefen i Microsoft Norge om kraftbransjen har rett kompetanse til å ta det digitale løftet.

- Om det er menn eller kvinner, så føler de fleste av oss at vi ikke har den påkrevde kompetansen. Vi er alle i en læringsprosess. Du har et godt poeng. Den eneste måten vi kan skyte fart på er å tørre å disrupte oss selv. Jeg mener også at å utvikle folk i egen organisasjon er ekstremt viktig. Dette går ikke fort nok.

Hun mener bransjen ikke er flinke nok til å tenke mangfold.

- Industrier krysser hverandre og vi må disrupte vår gamle forretningsmodell. Vi trenger de med lang erfaring, men vi må mikse disse med alle type mennesker som har levd i en annen verden og som har annen erfaring. Det blir essensielt å kombinere dem for å nå gjennom.

enerWE intervjuet nylig Knut Samdal, forskningssjef i SINTEF. Han fortalte at det er en utfordring at mye data i kraftbransjen fortsatt kun er tilgjengelig i permer, skuffer og skap. Vi spør Kimberly Lein-Mathisen hvor kraftbransjen skal starte med tanke på digitalisering.

- Start der smerten er. Organisasjoner sitter ofte med kjente utfordringer. Start der du har mye data. Let etter lavt hengende frukt. Det er bare å starte. Men ikke gjør dette manuelt. Bruk verktøy som gjør dette automatisk.

Så minner hun om at man må tørre å feile for å lykkes.

- Det er ingen som bare går fra A til B her.