- Vannkraften er ryggraden i den fornybare norske energien

Publisert

Hvordan tror du det føles når du jobber i et norsk kraftselskap som leverer strøm fra vannkraftverk, og du får dette spørsmålet:

Hvorfor satser ikke dere på fornybart?

Problemstillingen er ikke hypotetisk. Thor Bjørn Omnes jobber i Skagerak Energi, og han har fått nettopp dette spørsmålet.

- Vi driver jo bare med fornybart, og det har vi gjort siden 1885. Vi har aldri satset på noe annet enn fornybart i Skagerak, fortalte han på sitt foredrag under enerWE Communications Conference torsdag 10. mai.

Omnes og Skagerak Energi var invitert for å fortelle hvorvidt vannkraften får den oppmerksomheten den fortjener.

Det gjør den nok ikke. Når folk flest snakker om fornybar energi tenker de fleste på solenergi eller vindkraft. Det er nye energikilder som vokser raskt og som får mye oppmerksomhet selv om de i dag utgjør en veldig liten del av den norske kraftforsyningen.

Litt avhengig av årstiden står imidlertid vannkraften for ca 96 prosent av den norske strømforsyningen, og denne energien er definitivt fornybar.

- Av 145 produserte TWh står vannkraften for 138TWh, sier Omnes.

Han trekker frem at vindkraft er på fremmarsj, og han forventer at det er en energikilde som vil øke betydelig i årene fremover. Kraftselskapet han jobber i har også investert penger for å gjøre fotballklubben Odd's stadion til et avansert laboratorium med solpaneler og batteri.

Når det er sagt, så er det vannkraften som er den viktigste fornybare norske energikilden.

- Vannkraften er ryggraden i det norske fornybar energien. Det er også armene og beina, sier Omnes.

Han trekker frem de unike egenskapene som vannkraft har sammenlignet med andre energikilder.

- Regulerbarhet er ekstremt viktig. Sol og vind har ikke den egenskapen. Når det blåser produseres det, når det ikke blåser produseres det ikke, forklarer Omnes.

Dette er en egenskap som kommer godt med når andre land i Europa baserer sin strøm på sol og vind.

- Norge kan importere kraft når det blåser kraftig i Tyskland og den er billig, og så kan vi eksportere når kraften er dyr, sier Omnes.

Vannkraftenes magasinkapasitet er enorm, og for å sette det i perspektiv sammenligner Omnes kapasiteten med batteriene i en elbil.

- I en elektrisk bil som e-golf er det 20-30kWh, og i en Tesla er det vel dobbelt så mye, sier Omnes.

Det finnes da også løsninger der elbilens batteri kan brukes til å justere strømforbruket i en bolig, men det blir uansett for lite til å lagre for mer enn bare korte perioder.

- En enebolig i Norge bruker omtrent 25.000kWh pr år, og det trengs omtrent 1 kontainer med batteri for å lagre 1 MWh, sier Omnes.

I praksis nytter det derfor ikke å sette opp batterier med nok kapasitet til å drive et helt hus gjennom et år.

- Vi har slike batterier. Vannmagasinene er store batterier. De kan samle opp vann ett år som kan brukes det neste, og de kan produsere deilig fornybar energi, sier Omnes.

Han ser på seg som teknologioptimist og har stor tror på utviklingen av stadig bedre batteriteknologi, men poengterer samtidig at det i praksis blir tilnærmet umulig å lage batterier med tilsvarende kapasitet som et stort vannmagasin.

- Det tilsvarer 7,8 millioner 40 fots kontainere med batteri, sier Omnes.

Les også:

Powered by Labrador CMS