Kari Nielsen og Kristin Færøvik i Lundin. Foto: Hilde Nyman, enerWE
Kari Nielsen og Kristin Færøvik i Lundin. Foto: Hilde Nyman, enerWE

Lundin om landbasert kraft: - Vi er veldig happy

Er glad for elektrifisering av plattformer.

Publisert Sist oppdatert

I går ettermiddag var det duket for pressemøte i Olje- og energidepartementet. På møtet skal olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg presentere løsningene for kraft knyttet til plattformene i nærheten av Sverdrup-feltet.

Nyheten som ble lagt frem, var at Johan Sverdrup-feltet fra 2022 skal forsyne feltene Gina Krogh, Ivar Aasen og Edvard Grieg med landkraft, og altså legge til rette for en delelektrifisering av Sleipner feltsenter.

- Det er svært gledelig at utslippene nå går ned, sa Freiberg glad på møtet i går.

Edvard Grieg-plattformen er operert av Lundin Norway, og denne plattformen vil kunne dekke hele sitt kraftbehov med kraft fra land. Driftsansvarlig Kari Nielsen i Lundin Norway sier til enerWE at de er strålende fornøyd med avtalen.

- Dette er en stor dag på grunn av de positive miljøeffektene selvfølgelig. Det er også en stor dag fordi vi sammen har funnet en løsning og det er overordnet. Men selvfølgelig for meg som er ansvarlig for drift på Edvard Grieg er det også en stor dag, fordi dette vil jo både bety at vi kan begynne å planlegge for en ny driftsmodell - altså HMS-biten av det, med færre personer offshore og med lavere kostnader, sier hun.

Men det er ett poeng som er særdeles viktig i forbindelse med elektrifiseringen, forteller Nielsen.

Det aller, aller viktigste er kanskje høyere produksjon. Den ikke-planlagte nedetiden vi har hatt, skyldes i stor grad turbinene. Det får vi jo ikke nå. Vi forventer stabil leveranse med kraft fra land

Kari Nielsen

- Det aller, aller viktigste er kanskje høyere produksjon. Den ikke-planlagte nedetiden vi har hatt, skyldes i stor grad turbinene. Det får vi jo ikke nå. Vi forventer stabil leveranse med kraft fra land, så vi er bare happy, sier Nielsen til enerWE.

- En stor dag

Administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin er enig i at det er en stor dag når denne avtalen kan offentliggjøres.

- Ja, det er en stor dag og veldig kjekt. Vi har jobbet en god stund for denne dagen, sier hun.

Nå vil man kunne spare store mengder CO2-utslipp, og det er Færøvik særdeles fornøyd med.

Utslippene på de plattformene som er elektrisifisert, vil være veldig, veldig lave

Kristin Færøvik

- Utslippene på de plattformene som er elektrisifisert, vil være veldig, veldig lave. Så utslippene fra de feltene som er elektrifisert, er jo kuttet med mye mer enn 80 prosent.

Det er også gledelig at dette fører til at produksjonskostnadene går ned i mange ledd. Færøvik bekrefter at dette betyr at de sparer penger, men avviser at dette innebærer at noen kommer til å miste jobben.

- Nei, i utgangspunktet er vi en ganske smal organisasjon, så for oss er det nok oppgaver, men det blir mindre å gjøre for tredjepart-selskaper og turbin-ekspertene, sier hun.

Powered by Labrador CMS