Statnett byttet flymarkører med helikopter

Publisert

Flymarkørene skal varsle fly og helikopter om at det er montert ledning over dalen eller fjordspennet, og de spiller en stor rolle for flysikkerheten. Markørene blir utsatt for slitasje i vær og vind, og for å sørge for at de ivaretar sin funksjon må de skiftes ut fra tid til annen. Nå har Statnett gjort jobben i Kvås i Lyngdal ved hjelp av helikopter.

– Metoden er ny for oss i Statnett, og vi regner med at den er alt fra 3-10 ganger mer effektiv enn å bytte markører på tradisjonelle måter, sier Trygve Haugland, byggeleder i Statnett.

Tradisjonelle metoder kan være å senke ned eller bytte hele topplinen, noe som er mer krevende og man trenger lenger tid. Det er en utfordring ettersom strømmen må kobles ut mens jobben utføres. Da er det viktig at jobben gjøres raskt. Det betyr imidlertid ikke at noen blir stående uten strøm mens arbeidet pågår.

- Vi har et prinsipp at det alltid er en alternativ rute når vi kobler ut. Det er alltid alternative linjer som strømmen kan gå i, forteller Marianne Veggeberg, kommunikasjonsrådgiver i Statnett til enerWE.

Selve flymarkøren blir transportert opp på ledningen i en spesialdesignet innretning, som festes direkte på ledningen. Deretter blir montøren hentet fra bakken og fires ned i innretningen i sele ved hjelp av en stropp som er godt festet i helikopteret. Helikopteret sikrer dermed montøren mens han utfører jobben. Det stilles strenge krav til både montører og piloter som utfører denne type oppdrag. Det er det Kristiansandsbaserte selskapet Opp AS som har utviklet metoden.

Jobben er litt mer avansert enn bare å heise markørene opp i luften for å slippe de av.

- Flymarkørene henger på topplinjen, og tidligere måtte de skiftes mens de var på bakken, sier Veggeberg.

Prosjektet inngår som en del av oppgraderingen av Vestre korridor, som er sentralnettet på sør-vestlandet. Vestre korridor strekker seg fra Kristiansand i sør til Sauda i nord, og vil i tiden fram mot 2021 bli oppgradert fra spenningsnivå 300 kV til 420 Kv. Oppgraderingen foregår trinnvis og består i å bygge nye ledninger og stasjoner, sammen med riving av deler av eldre linjer.

Entreprenøren Nettpartner Prosjekt AS har hatt ansvaret for prosjektet med Statnett som byggherre.

– Vi har byttet omtrent 100 flymarkører i dette prosjektet, og i disse dager avslutter vi jobben, godt innenfor beregnet tid, forteller Haugland.

Powered by Labrador CMS