Mæland ønsker ny habilitetsvurdering

Publisert

Næringsminister Monica Mæland (H) vil be lovavdelingen om en habilitetsvurdering i forbindelse med utnevnelsen av Thorhild Widvey som ny styreleder i Statkraft.

De to er partifeller og satt sammen i regjeringen da Widvey var kulturminister mellom 2013 og 2015.

– Jeg mener fremdeles min relasjon til Widvey ikke er en relasjon som bryter forvaltningslovens regler for habilitet. Det har imidlertid vært mye oppmerksomhet rundt spørsmålet om min habilitet. For å unngå at det skapes ytterligere usikkerhet rundt selskapet vil jeg derfor be Lovavdelingen om å gjøre en vurdering av min habilitet tilknyttet valget av Widvey, sier næringsministeren (avbildet) i en pressemelding fredag.

Vurdering

Overfor NRK var jussprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo torsdag kritisk til framgangsmåten i saken. Hun mener Mæland kan ha vært inhabil og burde ha sørget for en habilitetsvurdering.

– Jeg har gjort vurderinger om habilitet sammen med medarbeidere i departementet. Ved tvil om denne vurderingen ville lovavdelingen i Justisdepartementet vært kontaktet. Det var det ikke i dette tilfellet, uttalte Mæland i en pressemelding i etterkant av NRK-intervjuet.

Forklaring

Martin Kolberg (Ap) ba næringsministeren forklare seg om utnevnelsen.

 – Begge bekrefter jo tydelig at de er nære venner, og da ville det vært det ryddige og riktige at statsråden sjekket sin habilitet, og tok saken med lovavdelingen, sier Kolberg, som er leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, til NRK.

For tre uker siden ble Olav Fjell erstattet av Widvey som styreleder for Statkraft. Ifølge NRK ønsket ikke Fjell selv å gå av. Til kanalen sier han at næringsministerens begrunnelse var at hun ønsket en styreleder med en «annen profil».

Ifølge Mæland sto alle styremedlemmene i Statkraft på valg.

– Inhabil i enkeltsaker

Også Widvey får spørsmål om habilitet i forbindelse med det nye vervet. Dagens Næringsliv skriver at Widveys ektemann, Osvald Magne Bjelland, er daglig leder og i rådgivningsfirmaet Xynteo, som har samarbeidet med Statkraft i flere prosjekter. Disse er enten avsluttet eller i ferd med å avsluttes, ifølge Statkraft.

Jussprofessor Sjåfjell sier til avisen at Widvey vil være inhabil i saker som omhandler Xynteo.

– I utgangspunktet er det ikke et problem at noen i styret er gift med noen som har oppdrag for selskapet. Men i alle saker i styret hvor dette selskapet på noen måte kommer inn, så vil Thorhild Widvey være inhabil i styret, sier hun.

Widvey svarer at hun vil forsikre seg om at interessekonflikter ikke oppstår.

Powered by Labrador CMS