Ber om ny mekling med El og IT

Publisert

KS Bedrift tar nå konkret initiativ for å få stanset streiken i kraftsektoren og ber om å få møte de streikende hos Riksmekleren.

– Vi ønsker reelle forhandlinger, og det beste slik situasjonen er nå, er å gjennomføre dem hos mekleren. Vi må slutte med retorikk i mediene og heller sette oss ned og snakke sammen, sier administrerende direktør Bjørg Ravlo Rydsaa i KS Bedrift til NTB.

Hun viser konkret til et av forslagene til EL og IT-forbundet, der ledelsen åpner for å finne lokale løsninger på hvordan kompensasjon for beredskapsvakter skal innrettes. Det bør være gode muligheter til å komme til enighet med et slikt utgangspunkt, mener hun.

– Jeg vil ikke gå ut offentlig med hvilke forslag vi har. Det er derfor jeg ber El og IT komme til mekleren. Vi bør være enige, men vi trenger meklerens hjelp til å tegne opp et veikart for hvordan dette skal ordnes lokalt, sier hun.

Overraskende utspill

Utspillet kommer overraskende på forbundsleder Jan Olav Andersen, som ikke har fått noen henvendelse fra motparten. Han holder muligheten åpen for at uttalelsene til Rydsaa er den type rent retoriske utspill som kommer med jevne mellomrom under en konflikt.

– Men hvis de nå åpner for å sitte ved forhandlingsbordet med en litt åpen agenda, så er det veldig bra. Det er det vi har prøvd å få til veldig lenge, sier han.

Rydsaa avviser riktignok fortsatt de ansattes krav om tariffesting sentralt av avspaseringsregime, og fastholder at det må være arbeidsmiljølovens bestemmelser som må ligge til grunn.

El og IT vil forhandle

Men tilnærmingen synes å ligge i å finne ordninger for lokale løsninger.

– Vi er åpne nå for å legge dette til et lokalt nivå. Hvis de er villige til å diskutere det, så står vi klare, parerer Andersen.

Nesten 1.100 ansatte – samtlige av El og IT-forbundets medlemmer i 74 energibedrifter – er nå med i storstreiken som brøt ut etter at meklingsbruddet 22. september. Konflikten er dermed nå inne i sin sjette uke.

Bedriftene som er rammet av streik, har rundt 380.000 av landets om lag 2,5 millioner strømkunder. Energistreiken omfatter bedriftene organisert i KS Bedrift, mens driften hos bedrifter organisert i Energi Norge går som normalt. (©NTB)

Powered by Labrador CMS