
- Vi vil vise at dette er en bransje kvinner kan trives i
«Kraftkvinnene» skal løfte frem bransjen som attraktiv for kvinner.
Nå samler kvinnene i kraftbransjen seg for alvor. I går, onsdag, samlet rundt 80 kvinner som jobber i norsk kraftbransje, seg til nettverkstreff i «Kraftkvinnene».
I styret for organisasjonen, sitter blant annet Solgun Furnes, som til daglig jobber i Energi Norge. På møtet i går fortalte Furnes om hvordan organisasjonen oppsto.
- Dette har vokst frem over tid. Men i fjor på Produksjonsteknisk Konferanse (PTK), hvor det de siste årene har vært uformell samling for kvinner før en middag, tok vi et skritt videre. Med Glitre som primus motor inviterte vi via Energi Norges konferanseapp. Og da samlet vi kvinner. Etter PTK tenkte vi «nu kör vi», som de sier i Sverige, sa Furnes til et fullsatt auditorium hos konsernet Multiconsult på Skøyen i Oslo.

Nesten 400 medlemmer
Mange i mindre selskaper sitter nokså alene som kvinne på jobben sin, så det er kjekt og nyttig å ha noen å dele erfaringer med.
Solgun Furnes
Organisasjonen har siden i fjor vokst til 395 medlemmer i 145 virksomheter, og har et operativt styre på 5-6 kvinner. Styret har satt seg som mål å forme fornybarnæringen, delta i debatten, øke rekrutteringen av kvinner til fornybarnæringen, heie på hverandre og bygge fagnettverk.

- Vi så at vi hadde glede og nytte av å treffes. Mange i mindre selskaper sitter nokså alene som kvinne på jobben sin, så det er kjekt og nyttig å ha noen å dele erfaringer med. Også vil vi vise frem at dette er en flott bransje å være kvinne i, sier Furnes til enerWE.
Søsterorganisasjonen i Sverige - Kraftkvinnorna, har en noe annen tilnærming enn man har valgt i Norge.
Vi som dro i gang Kraftkvinnene i Norge har teknisk bakgrunn, er vant til å jobbe i et miljø med mye menn og har kanskje en annen inngang til problemstillingen?
Solgun Furnes
- Slik jeg forstår det, har man i styret for Kraftkvinnorna i Sverige noe mer fokus på feminisme og «kvinnekamp», og enkelte i styret har mer kommunikasjonsfaglig bakgrunn enn vi har. Vi som dro i gang Kraftkvinnene i Norge har teknisk bakgrunn, er vant til å jobbe i et miljø med mye menn og har kanskje en annen inngang til problemstillingen? Vi har hatt fokus på å gjøre noe praktisk, for eksempel få flere kvinner til å holde foredrag. Vi vil løfte hele fornybarnæringen – både menn og kvinner – ved Kraftkvinnene, sier hun.

- Kvinner velger ikke kraft-arbeidsgivere
Etter at det har vært holdt fagforedrag om NorthConnect kabelen fra NVE og hydrologisk geologi fra Multiconsult i går ettermiddag, ble kvinnene delt i grupper som diskuterte hvordan man kan synliggjøre kvinner i kraftbransjen. Her gikk praten ivrig på de ni bordene.

Statistikken viser at det er en del kvinner på studiene, men når de skal velge arbeidsgiver, er det ikke i kraftbransjen de ender.
Line Drange Ruud
Også styremedlem Line Drange Ruud, som til daglig jobber som kraftverksjef i Glitre Energi Produksjon, er tydelig på at de har en jobb å gjøre for å lokke flere kvinner i bransjen.
- Vi vil vise at dette er en bransje kvinner kan trives i. Statistikken viser at det er en del kvinner på studiene, men når de skal velge arbeidsgiver, er det ikke i kraftbransjen de ender, sier Ruud til enerWE.
For inneværende år er målet å avholde to nettverkstreff samt en kåring av «Årets kraftkvinne». Organisasjonen har en egen hjemmeside, har en LinkedIn-gruppe og er på Instagram. Medlemsskap er foreløpig gratis.