15 mrd. kroner i bestikkelser for å sikre seg kontrakter

Publisert

Oljeselskap fikk millionbot for Irak-korrupsjon.

Den franske oljegiganten Total har fått en bot på drøyt 7 millioner kroner for korrupsjon knyttet til FNs tidligere olje-for-mat program i Irak.

Det nederlandske oljeselskapet Vitol har fått en bot på 2,9 millioner kroner i den samme saken.

Total og Vitol ble sammen med drøyt ti andre selskap og personer opprinnelig frifunnet for å ha medvirket til korrupsjonsskandalen, som på 2000-tallet ble rullet opp i forbindelse med FNs olje-for-mat-program i Irak.

Frifinnelsen ble anket, og ankedomstolen fant det bevist at de to oljeselskapene betalte penger under bordet til Saddam Husseins regime.

FN-programmet tillot Irak å eksportere en begrenset mengde olje mot at inntektene ble benyttet til mat og humanitærhjelp i årene 1996 til 2003.

Regimet i Bagdad sørget for at de utenlandske selskapene som deltok i programmet betalte 10 prosent under bordet. Pengene havnet i den irakiske statskassa.

En FN-gransking, som ble ledet av USAs tidligere Paul Volcker, konkluderte i 2005 med at de 2.200 selskapene som deltok i programmet hadde betalt over 15 milliarder kroner i bestikkelser for å sikre seg kontrakter i Irak.

Powered by Labrador CMS