Statoil-ansatt siktet for korrupsjon

Publisert

NTB melder at en Statoil-ansatt og en leder i et leverandørselskap er siktet for grov korrupsjon. Det er Stavanger Aftenblad som først omtaler saken.

Den korrupsjonssiktede Statoil-ansatte er ifølge avisen «tidvis profilert». Politiet mener han kan ha utnyttet sin betrodde stilling til å skaffe seg utilbørlige fordeler fra leverandørselskapet.

Begge ble pågrepet onsdag forrige uke. Lederen av leverandørselskapet ble løslatt allerede dagen etter at han ble pågrepet, mens Statoil-medarbeideren ble løslatt på fredag. Begge nekter straffskyld.

– Vi er i dialog med Økokrim om bistand i forbindelse med etterforskningen, sier politiadvokat Tor Arvid Bruskeland ved Økonomiseksjonen i Sør-Vest politidistriktet til Aftenbladet.

Ransakinger og beslag

Etter den koordinerte aksjonen mot de to siktede gjennomførte politiet ransakinger både hjemme hos dem og på arbeidsplassene deres. Politiet har tatt beslag i store mengder dokumenter.

– Vi gjorde en vurdering av hvorvidt det var hensiktsmessig og nødvendig å fremstille dem for varetektsfengsling. Siden flere sentrale personer allerede ble avhørt i løpet av den første fasen av etterforskningen, samt at vi i tillegg hadde sikret oss omfattende dokumentasjon som vi skal gå gjennom, ble det bestemt at de siktede skulle løslates, sier Bruskeland.

Han sier etterforskningen vil vise om de to har mottatt penger eller tjenester eller begge deler på ulovlig vis.

Orienterte politiet i høst

Ifølge Aftenbladet orienterte Statoil politiet allerede tidligere i høst om en mulig korrupsjonssak. Ifølge avisen har saken forgreninger til Canada. Onsdag kveld varslet for øvrig selskapet at det selger sin eierandel i oljesandprosjektene i den canadiske provinsen Alberta.

Statoil tok i høst ny kontakt med politiet i Stavanger med nye opplysninger om den mulige korrupsjonssaken. Dette førte i sin tur til pågripelsene, ransakingene og beslagene forrige uke.

Advokat Tor Inge Borgersen, som forsvarer den betrodde Statoil-medarbeideren, sier rett ut at hans oppfatning er at saken mot hans klient ikke er i nærheten av å ligne på korrupsjon. Advokat Inger Marie Sunde, som representerer den siktede leverandøren, sier hennes klient stiller seg helt uforstående til korrupsjonsanklagene.

 Vil Statoil klare å unngå gråsonen i Mexico?

Statoil ble nylig tildelt blokk 1 og 3 i Salinabassenget i Mexicos første budrunde for letelisenser i dypvannsområder.

I den senere tid har Sør-Amerika fått mye oppmerksomhet for gigantiske korrupsjonsskandaler.

– Statoil har nulltoleranse for korrupsjon i alle land hvor vi har virksomhet. Vi har et sett med interne etiske retningslinjer som alle ansatte skal etterleve, samtidig som vi selvsagt følger alle relevante lover og regler, fortalte Erik Haaland, Pressetalsmann internasjonal oppstrøm i Statoil til enerWE.no tidligere denne måneden.

For å sikre kunnskap om retningslinjer og lover gjennomfører Statoil blant annet intern opplæring innenfor anti-korrupsjon.

– Vi gjennomfører også en såkalt integrity due diligence (IDD) når vi inngår kontrakter med partnere og leverandører. Vi stiller i tillegg krav i våre kontrakter om at våre partnere og leverandører følger lover og regler i de ulike landene hvor vi har virksomhet, sa Erik Haaland til enerWE.no.

Powered by Labrador CMS