Statoil bryter avtale med Norsk Helikopterservice pga. Korrupsjonssak

Publisert

Statoil har valgt å bryte en intensjonsavtale med Norsk Helikopterservice etter at politiet har siktet en Statoil-ansatt og en leder i helikopterselskapet for grov korrupsjon.

Statoil opplyser at de satte i gang intern gransking av en ansatt da selskapet fikk varsel om mulig brudd på interne regelverk.

– Statoil har gitt politiet informasjon om saken, og politiet har tatt ut siktelse mot den ansatte og en person i Norsk Helikopterservice for grov korrupsjon, opplyser Statoil i en pressemelding.

Personen i helikopterselskapet har ifølge Stavanger Aftenblad en lederposisjon. Også Økokrim har startet etterforskning av den mulige korrupsjonssaken.

Avtalen dreier seg om bakcup av et søk- og redningshelikopter (SAR). Statoil har ikke andre avtaler med helikopterselskapet, og de presiserer at SAR-kapasiteten oppfyller gjeldende krav også etter at denne konkrete avtalen ble kansellert.

Suspendert

Statoil understreker at den interne gransking ikke er ferdig, og at det heller ikke er tatt ut tiltale eller falt noen dom i saken. Begge de siktede nekter straffskyld.

– Politiet har av hensyn til etterforskningen bedt om at Statoil foreløpig avventer videre gransking av saken. Statoil vil selvsagt samarbeide med politiet i etterforskningen. Den ansatte er midlertidig suspendert fra stillingen.

Den korrupsjonssiktede Statoil-ansatte er ifølge Aftenbladet «tidvis profilert». Politiet mener han kan ha utnyttet sin betrodde stilling til å skaffe seg utilbørlige fordeler fra helikopterselskapet.

Begge ble pågrepet onsdag forrige uke. Mens lederen i Norsk Helikopterservice ble løslatt allerede dagen etter at han ble pågrepet, ble Statoil-medarbeideren løslatt på fredag.

Ransakinger og beslag

Etter den koordinerte aksjonen forrige uke, gjennomførte politiet ransakinger både hjemme hos dem og på arbeidsplassene deres. Politiet har tatt beslag i store mengder dokumenter.

– Vi gjorde en vurdering av hvorvidt det var hensiktsmessig og nødvendig å fremstille dem for varetektsfengsling. Siden flere sentrale personer allerede ble avhørt i løpet av den første fasen av etterforskningen, samt at vi i tillegg hadde sikret oss omfattende dokumentasjon som vi skal gå gjennom, ble det bestemt at de siktede skulle løslates, sier politiadvokat Tor Arvid Bruskeland ved Økonomiseksjonen i Sør-Vest politidistrikt.

Han sier etterforskningen vil vise om de to har mottatt penger eller tjenester eller begge deler på ulovlig vis.

Orientert i høst

Ifølge Aftenbladet orienterte Statoil politiet allerede tidligere i høst om det de mistenkte var en alvorlig korrupsjonssak. Ifølge avisen har saken forgreninger til Canada.

Statoil tok i høst ny kontakt med politiet i Stavanger med nye opplysninger om saken, noe som førte til pågripelsene, ransakingene og beslagene forrige uke.

Advokat Tor Inge Borgersen, som forsvarer den betrodde Statoil-medarbeideren, sier rett ut at hans oppfatning er at saken mot hans klient ikke er i nærheten av å ligne på korrupsjon. Advokat Inger Marie Sunde, som representerer den siktede leverandøren, sier hennes klient stiller seg helt uforstående til korrupsjonsanklagene. (©NTB)

-

Foto: Illustrasjon

Powered by Labrador CMS