Slik skal Statoil unngå gråsonen i Mexico

Publisert

Statoil ble denne uken tildelt blokk 1 og 3 i Salinabassenget i Mexicos første budrunde for letelisenser i dypvannsområder.

I den senere tid har Sør-Amerika fått mye oppmerksomhet for gigantiske korrupsjonsskandaler. Dette tar Statoil på alvor.

- Statoil har nulltoleranse for korrupsjon i alle land hvor vi har virksomhet. Vi har et sett med interne etiske retningslinjer som alle ansatte skal etterleve, samtidig som vi selvsagt følger alle relevante lover og regler, forteller Erik Haaland, Pressetalsmann internasjonal oppstrøm i Statoil til enerWE.no.

Verdens største korrupsjonssak

Petrobras-saken regnes som verdens største korrupsjonssak og har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil sammen dannet et kartell som hadde som formål å svindle Petrobras.

Flere hundre personer er så langt tiltalt i saken, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Statoil hyret inn eksterne eksperter i Petrobrasskandalen

I forbindelse med Petrobras-saken bekreftet Statoil at de hyret inn eksterne eksperter for å gjennomgå sine kontrakter.

– Statoil er ikke en del av den pågående etterforskningen, og i vår gjennomgang har vi heller ikke funnet indikasjoner på at vi er involvert i saken. Men det er viktig for oss å fortsette å monitorere saken, dette er jo en svært alvorlig og kompleks sak som fortsatt er under utvikling, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til Klassekampen i desember 2015.

Selskapet startet sin gransking da Petrobras-skandalen først ble offentlig kjent.

Korrupsjonsklubb

Skandalen er omfattende og mange politikere skal være innblandet i saken, hvor det hevdes at selskaper i oljeservice-bransjen dannet en klubb for å vinne milliardkontrakter med det brasilianske statseide oljeselskapet Petrobras.

Statoil tar grep i Mexico

I går meldte Statoil at selskapet er tildelt blokk 1 og 3 i Salinabassenget i Mexicos første budrunde for letelisenser i dypvannsområder.

– At Mexico åpner for utenlandske aktører gir bransjen store muligheter. Vi er derfor fornøyd med å sikre en tidlig posisjon. Tildelingen gir Statoil tilgang til et betydelig areal i et uutforsket område. Blokkene er i all hovedsak uutforsket, med betydelig usikkerhet knyttet til undergrunnen, men med potensial til å åpne en ny letemodell, sier Tore Løseth, Statoils direktør for leting i USA og Mexico.

For å sikre kunnskap om retningslinjer og lover gjennomfører Statoil blant annet intern opplæring innenfor anti-korrupsjon.

- Vi gjennomfører også en såkalt integrity due diligence (IDD) når vi inngår kontrakter med partnere og leverandører. Vi stiller i tillegg krav i våre kontrakter om at våre partnere og leverandører følger lover og regler i de ulike landene hvor vi har virksomhet, sier Erik Haaland til enerWE.no.

Powered by Labrador CMS