Flere medier hevder at det ble gjort uspekte utbetalinger til offshore-kontoer

Publisert

Unaoils virksomhet beskrives som en «bestikkelsesfabrikk».

Kværner bekrefter at Aker Kværner i 2007 kjøpte tjenester fra selskapet Unaoil, som nå anklages for massiv korrupsjon.

Unaoils integritet ble nøye vurdert, forsikrer det norske selskapet. Unaoil bisto blant annet med markedsinformasjon, rekruttering av lokale fagfolk og lokaler i forbindelse med oljeprosjekter i Kaspihavet.

Da Unaoil ble hyret inn som tjenesteleverandør, ble det vektlagt at selskapet var revidert av PwC og at dets integritet var sertifisert av selskapet Trace International. I tillegg ble det innhentet en uavhengige integritetsvurdering, skriver Kværner i en uttalelse.

«Kværner er ukjent med at Unaoil ikke skal ha operert innenfor gjeldende lover og regler», heter det i uttalelsen.

Her står det videre at Kværner ikke betalte penger til Unaoil via oversjøiske bankkontoer. Unaoil har base i Monaco, og myndighetene i fyrstedømmet ransaket selskapets kontorer tidligere denne uken.

Det amerikanske nyhetsnettstedet Huffington Post og Farifax Media har beskrevet Unaoils virksomhet som en «bestikkelsesfabrikk» som har hjulpet vestlige selskaper å få oljekontrakter i Afrika og Asia.

Ifølge de to mediene utførte daværende Aker Solutions «suspekte utbetalinger til offshore-kontoer» i forbindelse med selskapets samarbeid med Unaoil i den kasakhstanske delen av Kaspihavet.

Den delen av Aker Kværner som gjennomførte prosjektene i Kaspihavet, inngår i dag i Kværner.