Tomme gater, som her i Milano, gir merkbart reduserte utslipp i Nord-Italia etter at myndighetene innførte strenge smitteverntiltak.
Tomme gater, som her i Milano, gir merkbart reduserte utslipp i Nord-Italia etter at myndighetene innførte strenge smitteverntiltak.

Markant utslippskutt i Nord-Italia under koronautbrudd

Mindre biltrafikk, lavere industriaktivitet og kraftproduksjon blant årsakene.

Publisert Sist oppdatert

Satellitter har avdekket betydelig lavere utslipp av forurensende nitrogendioksid i Nord-Italia i kjølvannet av koronautbruddet.

Nitrogendioksid kommer blant annet fra dieselmotorer, og nedgangen tilskrives de drastiske tiltakene som er innført for å dempe spredningen av koronasmitte. Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA sier at etter «den plutselige reduksjonen i aktivitetsnivået» i regionen, har de sett en nedadgående trend for NO2 de siste fire-fem ukene.

I tillegg til biltrafikk kommer en stor del av NO2-utslippene fra annen menneskelig aktivitet, som industri, kraftproduksjon og oppvarming av boliger.

Gassen er kortlivet, og forflytter seg ikke langt fra utslippsstedet før den reagerer med andre gasser i atmosfæren. Dermed blir det en tydelig lokal effekt når aktiviteter og utslipp endres.

– Det er ganske spesielt at vi kunne plukke opp et signal om nedgang i aktivitet. Det viser omfanget av tiltakene i Italia, sier direktør Vincent-Henri Peuch ved den atmosfæriske overvåkingstjenesten Copernicus, som er en del av ESA.

Også i Kina gikk NO2-nivåene ned da myndighetene stengte store deler av samfunnet for å få bukt med epidemien.

(©NTB)