Gardermoen 20180427.Terje Søviknes på FrPs landsmøtet på Gardemoen fredag.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Gardermoen 20180427.Terje Søviknes på FrPs landsmøtet på Gardemoen fredag.Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kontrollkomiteen vurderer sak mot Søviknes

Publisert

SVs Torgeir Knag Fylkesnes er positiv til å åpne kontrollsak mot olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Ifølge MDG har han feilinformert Stortinget.

– Rapporter har vist en rekke veldokumenterte og store feil i det faktagrunnlaget som ligger bak beslutningen om å åpne Barentshavet sørøst for petroleumsvirksomhet. Det er ekstremt alvorlig, sier MDGs stortingsrepresentant Per Espen Stoknes til NTB.

Både NRK og Dagbladet fortalte i forrige uke om brevet som Stoknes og De Grønne har sendt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Partiet er selv ikke representert i komiteen, men ber i brevet om at det åpnes sak mot statsråden.

Positiv til å åpne sak

Komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) sier til NTB at saken vil bli tatt opp til diskusjon under komiteens møte på torsdag.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes sier han i utgangspunktet er positiv til kravet fra MDG om å åpne en kontrollsak mot Søviknes.

– Kjernespørsmålet er om Stortinget har fattet beslutninger på falskt grunnlag. Det er ikke småtterier, heller. Vi snakker om milliardbeslutninger og svært viktige havområder, sier Fylkesnes.

Flere grunner

I brevet til kontrollkomiteen hevder Stoknes at Stortinget har fattet beslutninger på feilaktig og mangelfullt grunnlag. Begrunnelsen som gis, er i fire deler:

 • Bruk av feilaktige økonomiske anslag i konsekvensutredningen fra 2013.
 • At statsråden benekter kjennskap til feil og mangler som er offentlig dokumentert.
 • At beslutninger løpende fattes av OED på mangelfullt grunnlag.
 • Manglende iverksettelse av korrigerende utredninger og tiltak for å gi Stortinget riktig og fullstendig informasjon.
 • Med ro

  Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) uttalte i forrige uke til Dagbladet at han flere ganger har besvart spørsmål fra Stortinget om åpningsbeslutningen for Barentshavet sørøst.

  – Når MDG velger å angripe meg for noe som skjedde under de rødgrønne i 2013, så tar jeg det som et tegn på at jeg gjør en god jobb for olje- og gassindustrien, fulgte han opp overforNRK.

  Statsråden ble i fjor kraftig kritisert for tallgrunnlaget som han opererte med i tilknytning til Goliat-feltet i Barentshavet.

  (©NTB)

Powered by Labrador CMS