Kværner vinner storkontrakt

Verdi: 6,7 mrd. Statoil tildeler Kværner og amerikanske KBR en kontrakt verdt 6,7 milliarder kroner i forbindelse med Johan Sverdrup-feltet. Kontrakten gjelder bygging av dekket til utstyr- og boligplattformen på feltet. Kværner har altså fått kontrakten sammen med amerikanske KBR . Det har vært stor interesse i markedet for denne kontrakten. Kværner og KBR har vunnet … Continued

Verdi: 6,7 mrd.

Statoil tildeler Kværner og amerikanske KBR en kontrakt verdt 6,7 milliarder kroner i forbindelse med Johan Sverdrup-feltet.

Kontrakten gjelder bygging av dekket til utstyr- og boligplattformen på feltet. Kværner har altså fått kontrakten sammen med amerikanske KBR .

Det har vært stor interesse i markedet for denne kontrakten. Kværner og KBR har vunnet fram i tøff internasjonal konkurranse, sier Margareth Øvrum, Statoils konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring.

Kværner Stord skal bygge dekket til den 19.000 tonn tunge plattformen. De skal også stå for ferdigstillelsen av utstyrsmodellen, som skal bygges av underleverandører i Polen. Boligmodulen skal bygges hos Apply Leirvik på Stord og i Emtunga Sverige.

Dette er en milepæl i de pågående forbedringene i industrien. Avtalen viser at også Kværners virksomhet for plattformdekk har etablert et nytt, konkurransedyktig kostnadsnivå, sier Kværners konsernsjef, Jan Arve Haugan.

->> Se også videointervju «Vi må vinne kontraktene»

Presset industri

Den nye kontrakten kommer på et tidspunkt der store deler av petroleumsnæringen i Norge er under press, ikke minst leverandørindustrien.

Så langt har norsk leverandørindustri vunnet hovedkontraktene på Johan Sverdrup-prosjektet. Det er godt å se at vi sammen med leverandørene er i ferd med å knekke kostnadskurvene for å sikre konkurransekraft i en tøff tid, sier Statoils Øvrum.

Kværner opplyser at på det meste vil mellom 1.500 og 2.000 personer være «involvert i prosjektet», men sier ikke noe om hvor mange norske arbeidsplasser dette innebærer. Selskapet har planer om å kutte 500 arbeidsplasser innen utgangen av året, og disse planene blir foreløpig ikke skrinlagt, skriver E24.

En kapasitetstilpasning som vi har signalisert vil være aktuelt. Det er ingen grunn til å legge det i bero på grunn av denne kontrakten alene, sier Jan Arve Haugan.
Han sier samtidig at det er for tidlig å si noe presist, og at selskapet sammen med de ansattes representanter vil se på konsekvensene av kontrakten.

Politisk glede

Også politikerne gleder seg over at norske selskaper er i stand til å hevde seg i internasjonal konkurranse.

Dette er svært gledelige nyheter og gjør meg stolt på vegne av norsk leverandørindustri! sier Høyres petroleumspolitiske talskvinne Tina Bru i en pressemelding. Bru representerer Rogaland på Stortinget og får følge av vestlandskollega Per Rune Henriksen, på den andre siden av det politiske vannskillet.

Dette er en gledens dag for Kværner, for Stord, for Hordaland og for norsk petroleumsvirksomhet i sin helhet, sier Ap-representanten fra Hordaland. Han beskriver utbyggingen av Sverdrup-feltet er tidenes største norske industriprosjekt, med investeringer på rundt 117 milliarder kroner i første byggetrinn. (©NTB)

->> Les også: Mister store kontrakter til Asia