
Kraftkommunene mister 84 prosent av strøminntektene
De lave strømprisene går hardt utover kraftkommunenes inntekter fra salg av konsesjonskraft.
Strømprisene er rekordlave, de har holdt seg lave gjennom vinteren, og de forventes å forbli lave en god stund fremover. Det er selvsagt godt nytt for alle strømkunder, men det er ikke alle som har like stor grunn til å glede seg over det.
Staten og kraftkommunene henter inn betydelige inntekter fra kraftproduksjonen i form av skatter og avgifter. Noen av de er faste uavhengig av strømprisen, mens andre i stor grad påvirkes av hva strømmen koster.
En av disse inntektene er konsesjonskraften. Dette er en litt spesiell inntektskilde for kraftkommunene da det er strøm de får tildelt fra de lokale vannkraftverkene. Det skjer til en fast pris som gjerne kalles konsesjonsprisen eller OED-prisen. Vannkraftverkene må avgi opptil 10 prosent av sin kraftproduksjon til kommunen, og denne strømmen kan kommunene snu seg rundt og selge på kraftbørsen Nord Pool.
I 2020 er konsesjonsprisen satt til 11,27 øre/kWh. Det er en pris som i vanlige tider er svært lav, og som kraftkommunene kan selge med stor fortjeneste i kraftmarkedet.
Mister opptil 2 milliarder kroner
Så langt i år er imidlertid prisen så lav at veldig store deler av denne fortjenesten forsvinner. Med en snittpris på 15,59 øre/kWh er den gjennomsnittlige norske strømprisen bare 4,32 øre/kWh høyere enn konsesjonskraftprisen.
Det gir store utslag for hvor mye kraftkommunene tjener på å selge konsesjonskraften.
Til sammenligning lå gjennomsnittsprisen for strøm på 38,28 øre/kWh i 2019. Da var konsesjonskraftprisen satt til 10,99 øre/kWh, og det betyr at kraftkommunene den gangen tjente hele 27,29 øre/kWh for hver eneste kilowattime med konsesjonskraft.
Det kan kanskje høres lite ut når man snakker om ører per kWh, men det blir fort mye penger når dette skal ganges opp med nesten 8,8 TWh. Det er mengden konsesjonskraft som er tildelt kommunene og fylkeskommunene gjennom vannkraftkonsesjonene til vannkraftverkene, ifølge en oversikt som enerWE har fått fra NVE.
Målt i kWh utgjør det totalt 8.767.000.000 kWh. Altså nærmere 8,8 milliarder kWh. Det betyr at norske kraftkommuner og fylker totalt ligger an til å tjene omtrent 380 millioner kroner på konsesjonskraften i år. Det er omtrent to milliarder mindre enn det ble omsatt konsesjonskraft for i fjor.
Gammelt og komplisert regelverk
Konsesjonskraften er en gammel ordning der reglene har blitt til over tid, og det har gjort systemet uoversiktlig, oppdelt og svært komplisert. Uten å gå alt for mye i detalj kan det blant annet nevnes at:
- Det er forskjellige regler for konsesjoner gitt før og etter 10. april 1959
- Konsesjonskraften er regulert i to forskjellige lover: Industrikonsesjonsloven for ervervskonsesjoner og Vassdragsreguleringsloven for reguleringskonsesjoner
- Grunnlaget regnes ut med utgangspunkt i blant annet fallhøyde, vannføring og det som kalles naturlige hestekrefter
Det stopper på ingen måte med dette, men det går en grense for hvor intrikate detaljer vi tør å utsette våre lesere for.
Det er også en utfordring at kraftkommunene i mange tilfeller ikke får lov til å ta ut all konsesjonskraft de er tildelt i konsesjonen. Det er fordi konsesjonskraften i utgangspunktet var ment til eget strømforbruk i kommunen, og det gjelder selv om kommunen velger å selge strømmen istedenfor å bruke den selv. Det betyr at kommunene bare kan ta ut den konsesjonskraften de i teorien kunne brukt selv.
Henter ut 122 av 302 GWh med konsesjonskraft
Ettersom konsesjonskraften er så viktig for kraftkommunenes budsjetter, er det ønskelig å sette opp en oversikt som viser hvor store inntekter hver enkelt vertskommune er i ferd med å tape som følge av de lave strømprisene.
Det er imidlertid ikke så enkelt som det kan høres ut.
Et eksempel på det er Suldal kommune i Rogaland fylke.
Strømpris
-
Video: Hvorfor har vi så høye strømpriser?
-
– Variasjoner vil alltid forekomme i et væravhengig kraftsystem
-
Nettutfordringer i Sverige ga store prisforskjeller i Norge
-
90.000 får ekstra bostøtte for å betale strømregningen
-
- Vi ser en risiko for økende vedvarende prisforskjeller
-
Dyrere strøm bidro til prisstigning i februar
En titt på årsrapportene til Suldal kommune viser at de fikk en fortjeneste på 17,4 millioner kroner fra salg av konsesjonskraft i 2017, og at det kom fra salg av 122 GWh.
Det er penger som åpenbart kommer godt med på kommunebudsjettet, der disse inntektene utgjorde litt over fem prosent av inntektene i 2017. I teorien kunne de imidlertid hentet ut mye mer.
- Suldal kommune har egentlig 302 GWh konsesjonskraft, sier Lisbeth Løchen til enerWE.
Løchen er seniorkonsulent i konsesjonsavdelingen ved seksjon for vassdragskonsesjon i NVE. Hun har bistått enerWE med å forstå konsesjonskraftsystemet, og hun forklarer at vertskommunen ikke får ta ut mer konsesjonskraft enn det de har av vanlig strømforbruk.
I utgangspunktet har de mye mer, men de kan bare ta ut til alminnelig strømforsyning
Lisbeth Løchen
- I utgangspunktet har de mye mer, men de kan bare ta ut til alminnelig strømforsyning, sier Løchen.
Det betyr at kommunens totale strømforbruk er avgjørende for hvor mye av konsesjonskraften som kan hentes ut av kommunen, og at eventuell kraftkrevende industri ikke telles med i dette forbruket.
For Suldal kommune betyr dette at de kun får hentet ut omtrent 40 prosent av konsesjonskraften de er tildelt.
Løchen presiserer at dette er tilfelle for Suldal, men at det ikke nødvendigvis gjenspeiler forholdet i andre kommuner. Hvor stor mye av konsesjonskraften som kan hentes ut varierer fra kommune til kommune.
Store kraftkommuner med mye kraft, men få innbyggere, klarer ikke å utnytte all kraften de får tildelt
Lisbeth Løchen
- Store kraftkommuner med mye kraft, men få innbyggere, klarer ikke å utnytte all kraften de får tildelt, sier Løchen.
Det betyr ikke nødvendigvis at konsesjonskraften bortfaller helt.
- Det de ikke får går til fylkeskommunen, men det er ikke sikkert at de tar ut alt de heller, sier Løchen.
Ifølge kraftskatteutvalget, som ble ledet av tidligere NVE-sjef Per Sannerud, gikk omtrent to tredjedeler av konsesjonskraften til kraftkommunene mens en tredjedel gikk til fylkene. I 2017 estimerte de det til å utgjøre en verdi på 1,4 milliarder kroner.
Mister millionbeløp på kommunebudsjettet
Hvis Suldal hadde fått hentet ut hele den tildelte konsesjonskraften på 302 GWh ville det tilsvart en fortjeneste på hele 82,4 millioner kroner i 2019, og den ville isåfall blitt redusert til 13,1 millioner kroner i år.
Hvis vi tar utgangspunkt i den siste tilgjengelige årsraporten fra Suldal kommune for året 2017, kan vi regne oss frem til at de hadde en fortjeneste på omtrent 33,3 millioner kroner i 2019. Dette er vel å merke før andre kostnader, som for eksempel forvaltningsavgifter, er trukket fra.
I år ligger de imidlertid an til en fortjeneste på rett i underkant av 5,3 millioner kroner - før andre utgifter trekkes fra. Det betyr en inntekt som er omtrent 8,5 millioner lavere enn i fjor.
Selv med et bufferfond for å håndtere svingninger i strømprisen fra år til år, vil det trolig merkes godt neste gang kommunebudsjettet skal opp til diskusjon.
Tapte penger på konsesjonskraft i mars
Regnestykkene så langt baserer seg på en gjennomsnittlig strømpris for hele Norge så langt i år. Den ligger på 15,9 øre/kWh, og det er rekordlavt for årets første kvartal.
Samtidig går det fra vondt til verre hvis vi ser på konsesjonskraften kun opp mot mars måned. Da var den norske gjennomsnittsprisen i Norge helt nede på 9 øre/kWh gjennom hele måneden.
Det betyr at kraftkommunene må betale 2,27 øre/kWh for konsesjonskraften gjennom en hel måned.
For det teoretiske totalmarkedet på nærmere 8,8 TWh betyr det en samlet regning på opptil 200 millioner kroner hvis gjennomsnittsprisen for mars skulle ende opp som gjennomsnittspris for hele året.
Vi snakker altså om en strømpris som gjør at kraftkommunene risikerer å få en regning, istedenfor en utbetaling, for konsesjonskraften.
For vårt eksempel, Suldal kommune, ville det tilsvart en regning på ca. 2,8 millioner kroner.
Det er på mange måter utenkelig, og mange vil nok også si at det er usannsynlig. Samtidig kan det ikke avvises helt. Dagens strømpriser forventes å holde seg lave lenge, og det er mye som tyder på at strømprisen ihvertfall vil være lav frem til sommeren.
I den forbindelse kan det også nevnes at snittprisen for den siste uken i mars, uke 13, lå på 7,5 øre/kWh. Det gir et tap på 3,77 øre/kWh.
Sjekk kommunen din
Som denne gjennomgangen har vist, er det krevende å regne seg frem til nøyaktig hvor mye utslag strømprisen får for kraftkommunenes inntekter fra salg av konsesjonskraft.
Hvis man vet hvor mye konsesjonskraft kommunen i praksis har tilgang på så går det ganske greit. Da kan man multiplisere mengden konsesjonskraft med gjennomsnittlig strømpris og trekke fra kostnaden for konsesjonskraften man kjøper.
Dessverre er det i mange tilfeller tildels store forskjeller på hvor mye konsesjonskraft er tildelt og som er tilgjengelig for uttak av kommunen. I de tilfellene er man avhengig av at kommunen oppgir dette. Suldal er en av kraftkommunene som opplyser om mengden konsesjonskraft i sin årsrapport, mens andre kommuner ikke gjør det.
Selv om tallene vi har fått fra NVE kun viser mengden konsesjonskraft som er tildelt i vannkraftkonsesjonene - og ikke hvor mye de faktisk henter ut, velger vi å publisere den her slik at den blir tilgjengelig for de som selv ønsker å sjekke hvordan dette gir utslag for sin kommune.
De som ønsker en veldig enkel utregning kan nøye seg med å se på kommunens fortjeneste fra konsesjonssalget i fjor, for så å trekke fra 84 prosent. Det gir en god pekepinn på hvordan de lave strømprisene gir utslag på kommunebudsjettene.
For ordens skyld kan vi også legge til at konsesjonskraft bare er en av mange skatter og avgifter som vannkraftverkene betaler.
Potensiell fortjeneste og inntektstap for hver kommune
Kommune | Konsesjonskraft | Fortjeneste 2020 | Fortjeneste 2019 | Inntektstap |
Ullensvang | 359 GWh | kr 15 514 157 | kr 97 967 900 | kr 82 453 743 |
Bykle | 346 GWh | kr 14 942 087 | kr 94 355 425 | kr 79 413 337 |
Vinje | 305 GWh | kr 13 167 094 | kr 83 146 800 | kr 69 979 706 |
Suldal | 302 GWh | kr 13 050 137 | kr 82 408 249 | kr 69 358 112 |
Sirdal | 248 GWh | kr 10 731 895 | kr 67 769 147 | kr 57 037 252 |
Aurland | 226 GWh | kr 9 754 182 | kr 61 595 144 | kr 51 840 961 |
Luster | 221 GWh | kr 9 561 820 | kr 60 380 425 | kr 50 818 605 |
Hol | 218 GWh | kr 9 422 208 | kr 59 498 815 | kr 50 076 606 |
Rana | 186 GWh | kr 8 029 360 | kr 50 703 336 | kr 42 673 976 |
Hemnes | 174 GWh | kr 7 527 649 | kr 47 535 159 | kr 40 007 510 |
Hjelmeland | 174 GWh | kr 7 510 866 | kr 47 429 180 | kr 39 918 314 |
Meløy | 172 GWh | kr 7 448 510 | kr 47 035 416 | kr 39 586 906 |
Kvinnherad | 161 GWh | kr 6 939 284 | kr 43 819 788 | kr 36 880 504 |
Nore og Uvdal | 157 GWh | kr 6 789 821 | kr 42 875 965 | kr 36 086 145 |
Eidfjord | 156 GWh | kr 6 734 257 | kr 42 525 095 | kr 35 790 838 |
Narvik | 151 GWh | kr 6 540 827 | kr 41 303 637 | kr 34 762 809 |
Tinn | 148 GWh | kr 6 408 008 | kr 40 464 920 | kr 34 056 911 |
Vang | 136 GWh | kr 5 873 501 | kr 37 089 642 | kr 31 216 141 |
Valle | 132 GWh | kr 5 711 001 | kr 36 063 497 | kr 30 352 496 |
Kvinesdal | 127 GWh | kr 5 467 253 | kr 34 524 294 | kr 29 057 040 |
Sauda | 123 GWh | kr 5 332 658 | kr 33 674 362 | kr 28 341 704 |
Sandnes | 111 GWh | kr 4 794 862 | kr 30 278 319 | kr 25 483 457 |
Tokke | 111 GWh | kr 4 778 317 | kr 30 173 841 | kr 25 395 524 |
Tydal | 110 GWh | kr 4 770 976 | kr 30 127 482 | kr 25 356 506 |
Årdal | 110 GWh | kr 4 765 743 | kr 30 094 439 | kr 25 328 696 |
Høyanger | 109 GWh | kr 4 726 677 | kr 29 847 746 | kr 25 121 069 |
Sørfold | 107 GWh | kr 4 604 051 | kr 29 073 397 | kr 24 469 345 |
Vik | 106 GWh | kr 4 566 070 | kr 28 833 553 | kr 24 267 483 |
Ål | 101 GWh | kr 4 358 787 | kr 27 524 616 | kr 23 165 829 |
Bardu | 95 GWh | kr 4 097 086 | kr 25 872 039 | kr 21 774 954 |
Åseral | 93 GWh | kr 4 003 977 | kr 25 284 081 | kr 21 280 104 |
Bremanger | 90 GWh | kr 3 902 027 | kr 24 640 295 | kr 20 738 268 |
Molde | 87 GWh | kr 3 758 060 | kr 23 731 180 | kr 19 973 120 |
Lærdal | 86 GWh | kr 3 709 194 | kr 23 422 603 | kr 19 713 409 |
Fauske | 82 GWh | kr 3 529 751 | kr 22 289 470 | kr 18 759 718 |
Ulvik | 78 GWh | kr 3 377 125 | kr 21 325 673 | kr 17 948 548 |
Nord-Fron | 75 GWh | kr 3 238 438 | kr 20 449 902 | kr 17 211 464 |
Skjåk | 73 GWh | kr 3 135 633 | kr 19 800 713 | kr 16 665 080 |
Voss | 72 GWh | kr 3 116 871 | kr 19 682 238 | kr 16 565 366 |
Modalen | 71 GWh | kr 3 071 350 | kr 19 394 780 | kr 16 323 430 |
Vaksdal | 70 GWh | kr 3 045 095 | kr 19 228 990 | kr 16 183 895 |
Masfjorden | 69 GWh | kr 2 993 922 | kr 18 905 842 | kr 15 911 920 |
Sunndal | 66 GWh | kr 2 862 706 | kr 18 077 248 | kr 15 214 542 |
Hamarøy | 66 GWh | kr 2 856 855 | kr 18 040 303 | kr 15 183 448 |
Fyresdal | 64 GWh | kr 2 764 476 | kr 17 456 955 | kr 14 692 479 |
Surnadal | 62 GWh | kr 2 693 102 | kr 17 006 245 | kr 14 313 143 |
Kvam | 61 GWh | kr 2 631 247 | kr 16 615 646 | kr 13 984 399 |
Fjord | 60 GWh | kr 2 591 356 | kr 16 363 742 | kr 13 772 386 |
Hattfjelldal | 59 GWh | kr 2 529 297 | kr 15 971 860 | kr 13 442 563 |
Modum | 54 GWh | kr 2 323 527 | kr 14 672 473 | kr 12 348 946 |
Oppdal | 49 GWh | kr 2 126 342 | kr 13 427 304 | kr 11 300 962 |
Tynset | 49 GWh | kr 2 119 883 | kr 13 386 512 | kr 11 266 629 |
Røyrvik | 48 GWh | kr 2 074 223 | kr 13 098 180 | kr 11 023 958 |
Meråker | 46 GWh | kr 2 006 634 | kr 12 671 373 | kr 10 664 739 |
Namsskogan | 44 GWh | kr 1 922 568 | kr 12 140 524 | kr 10 217 955 |
Rauma | 42 GWh | kr 1 806 792 | kr 11 409 423 | kr 9 602 631 |
Bindal | 41 GWh | kr 1 792 740 | kr 11 320 689 | kr 9 527 949 |
Lesja | 41 GWh | kr 1 758 128 | kr 11 102 128 | kr 9 343 999 |
Nordre Land | 40 GWh | kr 1 723 487 | kr 10 883 376 | kr 9 159 889 |
Lom | 39 GWh | kr 1 681 176 | kr 10 616 191 | kr 8 935 016 |
Gildeskål | 39 GWh | kr 1 667 327 | kr 10 528 740 | kr 8 861 413 |
Beiarn | 37 GWh | kr 1 612 593 | kr 10 183 108 | kr 8 570 515 |
Hjartdal | 36 GWh | kr 1 551 170 | kr 9 795 237 | kr 8 244 068 |
Selbu | 36 GWh | kr 1 550 202 | kr 9 789 125 | kr 8 238 923 |
Trondheim | 36 GWh | kr 1 541 517 | kr 9 734 281 | kr 8 192 764 |
Hemsedal | 35 GWh | kr 1 529 630 | kr 9 659 217 | kr 8 129 587 |
Sør-Varanger | 34 GWh | kr 1 473 444 | kr 9 304 417 | kr 7 830 973 |
Gol | 34 GWh | kr 1 459 949 | kr 9 219 203 | kr 7 759 253 |
Indre Østfold | 33 GWh | kr 1 427 836 | kr 9 016 413 | kr 7 588 578 |
Storfjord-Omasvuotna-Omasvuono | 33 GWh | kr 1 421 911 | kr 8 979 004 | kr 7 557 093 |
Seljord | 32 GWh | kr 1 375 634 | kr 8 686 771 | kr 7 311 137 |
Åmot | 30 GWh | kr 1 307 893 | kr 8 259 008 | kr 6 951 115 |
Øystre Slidre | 30 GWh | kr 1 301 299 | kr 8 217 370 | kr 6 916 071 |
Sogndal | 30 GWh | kr 1 286 064 | kr 8 121 159 | kr 6 835 096 |
Gáivuotna-Kåfjord-Kaivuono | 30 GWh | kr 1 275 430 | kr 8 054 009 | kr 6 778 579 |
Vefsn | 29 GWh | kr 1 247 516 | kr 7 877 741 | kr 6 630 225 |
Kinn | 29 GWh | kr 1 245 174 | kr 7 862 952 | kr 6 617 778 |
Vennesla | 29 GWh | kr 1 234 963 | kr 7 798 475 | kr 6 563 512 |
Bygland | 28 GWh | kr 1 211 159 | kr 7 648 157 | kr 6 436 998 |
Sunnfjord | 27 GWh | kr 1 184 075 | kr 7 477 128 | kr 6 293 053 |
Nissedal | 27 GWh | kr 1 177 183 | kr 7 433 607 | kr 6 256 424 |
Kvænangen | 27 GWh | kr 1 167 076 | kr 7 369 785 | kr 6 202 709 |
Notodden | 26 GWh | kr 1 122 665 | kr 7 089 339 | kr 5 966 674 |
Ørsta | 23 GWh | kr 978 741 | kr 6 180 497 | kr 5 201 756 |
Nord-Aurdal | 23 GWh | kr 978 231 | kr 6 177 278 | kr 5 199 046 |
Røros | 22 GWh | kr 968 323 | kr 6 114 711 | kr 5 146 388 |
Samnanger | 22 GWh | kr 964 495 | kr 6 090 535 | kr 5 126 041 |
Rennebu | 22 GWh | kr 935 021 | kr 5 904 418 | kr 4 969 396 |
Froland | 22 GWh | kr 929 788 | kr 5 871 374 | kr 4 941 586 |
Etne | 20 GWh | kr 869 001 | kr 5 487 515 | kr 4 618 514 |
Nome | 20 GWh | kr 864 930 | kr 5 461 811 | kr 4 596 881 |
Lebesby | 20 GWh | kr 854 849 | kr 5 398 153 | kr 4 543 304 |
Gjesdal | 19 GWh | kr 834 199 | kr 5 267 753 | kr 4 433 554 |
Rindal | 19 GWh | kr 832 739 | kr 5 258 531 | kr 4 425 792 |
Saltdal | 19 GWh | kr 832 570 | kr 5 257 466 | kr 4 424 896 |
Vågå | 18 GWh | kr 799 022 | kr 5 045 618 | kr 4 246 596 |
Målselv | 18 GWh | kr 799 013 | kr 5 045 563 | kr 4 246 550 |
Heim | 17 GWh | kr 751 037 | kr 4 742 607 | kr 3 991 570 |
Kongsberg | 17 GWh | kr 732 098 | kr 4 623 012 | kr 3 890 914 |
Volda | 17 GWh | kr 728 996 | kr 4 603 421 | kr 3 874 425 |
Lindesnes | 17 GWh | kr 723 724 | kr 4 570 132 | kr 3 846 408 |
Åmli | 16 GWh | kr 710 290 | kr 4 485 300 | kr 3 775 010 |
Orkland | 15 GWh | kr 642 178 | kr 4 055 191 | kr 3 413 012 |
Melhus | 15 GWh | kr 641 971 | kr 4 053 881 | kr 3 411 910 |
Iveland | 15 GWh | kr 631 972 | kr 3 990 741 | kr 3 358 769 |
Ringerike | 15 GWh | kr 629 302 | kr 3 973 878 | kr 3 344 577 |
Steinkjer | 14 GWh | kr 597 352 | kr 3 772 126 | kr 3 174 773 |
Trysil | 14 GWh | kr 596 449 | kr 3 766 423 | kr 3 169 974 |
Sør-Aurdal | 14 GWh | kr 594 358 | kr 3 753 217 | kr 3 158 859 |
Gausdal | 13 GWh | kr 580 803 | kr 3 667 620 | kr 3 086 818 |
Lierne | 13 GWh | kr 577 929 | kr 3 649 475 | kr 3 071 546 |
Vestre Slidre | 13 GWh | kr 567 079 | kr 3 580 960 | kr 3 013 881 |
Grong | 13 GWh | kr 556 744 | kr 3 515 692 | kr 2 958 948 |
Alvdal | 12 GWh | kr 511 598 | kr 3 230 608 | kr 2 719 010 |
Midtre Gauldal | 12 GWh | kr 507 216 | kr 3 202 940 | kr 2 695 724 |
Kviteseid | 11 GWh | kr 485 101 | kr 3 063 290 | kr 2 578 189 |
Flekkefjord | 11 GWh | kr 483 762 | kr 3 054 831 | kr 2 571 070 |
Sør-Fron | 11 GWh | kr 482 306 | kr 3 045 636 | kr 2 563 330 |
Rollag | 11 GWh | kr 466 387 | kr 2 945 114 | kr 2 478 727 |
Rendalen | 10 GWh | kr 447 876 | kr 2 828 221 | kr 2 380 345 |
Bodø | 10 GWh | kr 436 935 | kr 2 759 133 | kr 2 322 198 |
Sarpsborg | 10 GWh | kr 431 802 | kr 2 726 717 | kr 2 294 915 |
Ringsaker | 10 GWh | kr 429 702 | kr 2 713 456 | kr 2 283 754 |
Folldal | 10 GWh | kr 428 760 | kr 2 707 508 | kr 2 278 748 |
Elverum | 10 GWh | kr 423 022 | kr 2 671 272 | kr 2 248 251 |
Gloppen | 10 GWh | kr 411 264 | kr 2 597 027 | kr 2 185 763 |
Grane | 9 GWh | kr 396 711 | kr 2 505 128 | kr 2 108 417 |
Kongsvinger | 9 GWh | kr 386 984 | kr 2 443 707 | kr 2 056 722 |
Lillestrøm | 9 GWh | kr 383 363 | kr 2 420 841 | kr 2 037 478 |
Arendal | 9 GWh | kr 371 481 | kr 2 345 805 | kr 1 974 324 |
Guovdageaidnu-Kautokeino | 8 GWh | kr 358 168 | kr 2 261 737 | kr 1 903 569 |
Flesberg | 8 GWh | kr 349 815 | kr 2 208 993 | kr 1 859 178 |
Lillehammer | 8 GWh | kr 345 062 | kr 2 178 978 | kr 1 833 916 |
Stor-Elvdal | 8 GWh | kr 332 821 | kr 2 101 677 | kr 1 768 856 |
Kragerø | 7 GWh | kr 318 760 | kr 2 012 888 | kr 1 694 128 |
Øyer | 7 GWh | kr 316 284 | kr 1 997 253 | kr 1 680 969 |
Strand | 7 GWh | kr 302 085 | kr 1 907 592 | kr 1 605 506 |
Grimstad | 7 GWh | kr 299 925 | kr 1 893 949 | kr 1 594 024 |
Inderøy | 7 GWh | kr 299 078 | kr 1 888 600 | kr 1 589 522 |
Bjørnafjorden | 7 GWh | kr 295 384 | kr 1 865 271 | kr 1 569 887 |
Senja | 7 GWh | kr 290 544 | kr 1 834 711 | kr 1 544 167 |
Lund | 7 GWh | kr 284 101 | kr 1 794 027 | kr 1 509 926 |
Eigersund | 6 GWh | kr 277 248 | kr 1 750 752 | kr 1 473 503 |
Nesbyen | 6 GWh | kr 270 901 | kr 1 710 668 | kr 1 439 768 |
Indre Fosen | 6 GWh | kr 269 423 | kr 1 701 337 | kr 1 431 914 |
Våler | 6 GWh | kr 260 937 | kr 1 647 747 | kr 1 386 810 |
Rødøy | 6 GWh | kr 259 830 | kr 1 640 762 | kr 1 380 931 |
Vanylven | 6 GWh | kr 250 082 | kr 1 579 205 | kr 1 329 122 |
Alta | 6 GWh | kr 247 624 | kr 1 563 679 | kr 1 316 055 |
Skien | 6 GWh | kr 244 629 | kr 1 544 770 | kr 1 300 141 |
Tjeldsund | 5 GWh | kr 232 029 | kr 1 465 204 | kr 1 233 175 |
Gulen | 5 GWh | kr 223 841 | kr 1 413 497 | kr 1 189 656 |
Sokndal | 5 GWh | kr 206 980 | kr 1 307 027 | kr 1 100 046 |
Nes | 5 GWh | kr 204 357 | kr 1 290 464 | kr 1 086 107 |
Nordreisa | 5 GWh | kr 197 327 | kr 1 246 070 | kr 1 048 743 |
Gjøvik | 5 GWh | kr 196 709 | kr 1 242 168 | kr 1 045 459 |
Åfjord | 4 GWh | kr 194 229 | kr 1 226 506 | kr 1 032 277 |
Askvoll | 4 GWh | kr 189 173 | kr 1 194 581 | kr 1 005 408 |
Skiptvet | 4 GWh | kr 178 470 | kr 1 126 994 | kr 948 523 |
Hammerfest | 4 GWh | kr 173 963 | kr 1 098 534 | kr 924 571 |
Stranda | 4 GWh | kr 173 043 | kr 1 092 722 | kr 919 679 |
Stange | 4 GWh | kr 161 178 | kr 1 017 795 | kr 856 617 |
Eidsvoll | 4 GWh | kr 159 173 | kr 1 005 134 | kr 845 962 |
Sortland | 4 GWh | kr 156 152 | kr 986 061 | kr 829 909 |
Evje og Hornnes | 4 GWh | kr 154 078 | kr 972 964 | kr 818 886 |
Evenes | 3 GWh | kr 146 871 | kr 927 451 | kr 780 580 |
Namsos | 3 GWh | kr 146 482 | kr 924 995 | kr 778 514 |
Brønnøy | 3 GWh | kr 143 323 | kr 905 049 | kr 761 726 |
Birkenes | 3 GWh | kr 142 628 | kr 900 656 | kr 758 029 |
Sykkylven | 3 GWh | kr 142 282 | kr 898 473 | kr 756 192 |
Østre Toten | 3 GWh | kr 136 915 | kr 864 584 | kr 727 669 |
Øvre Eiker | 3 GWh | kr 125 897 | kr 795 005 | kr 669 108 |
Hyllestad | 3 GWh | kr 121 723 | kr 768 647 | kr 646 924 |
Sel | 3 GWh | kr 121 567 | kr 767 664 | kr 646 097 |
Osterøy | 3 GWh | kr 120 578 | kr 761 416 | kr 640 838 |
Lyngdal | 3 GWh | kr 115 889 | kr 731 811 | kr 615 921 |
Snåsa | 3 GWh | kr 110 142 | kr 695 520 | kr 585 378 |
Krødsherad | 2 GWh | kr 99 573 | kr 628 779 | kr 529 205 |
Harstad | 2 GWh | kr 91 225 | kr 576 062 | kr 484 837 |
Drangedal | 2 GWh | kr 80 673 | kr 509 430 | kr 428 757 |
Tromsø | 2 GWh | kr 76 296 | kr 481 789 | kr 405 493 |
Overhalla | 2 GWh | kr 72 334 | kr 456 768 | kr 384 434 |
Steigen | 2 GWh | kr 71 469 | kr 451 310 | kr 379 841 |
Berlevåg | 2 GWh | kr 70 026 | kr 442 197 | kr 372 171 |
Sigdal | 2 GWh | kr 67 905 | kr 428 799 | kr 360 895 |
Moskenes | 1 GWh | kr 64 685 | kr 408 471 | kr 343 786 |
Søndre Land | 1 GWh | kr 63 389 | kr 400 286 | kr 336 897 |
Hadsel | 1 GWh | kr 57 387 | kr 362 385 | kr 304 998 |
Jevnaker | 1 GWh | kr 55 633 | kr 351 307 | kr 295 674 |
Ibestad | 1 GWh | kr 55 266 | kr 348 988 | kr 293 722 |
Nordkapp | 1 GWh | kr 53 494 | kr 337 801 | kr 284 307 |
Nærøysund | 1 GWh | kr 48 827 | kr 308 332 | kr 259 505 |
Engerdal | 1 GWh | kr 48 183 | kr 304 266 | kr 256 083 |
Sande | 1 GWh | kr 46 408 | kr 293 052 | kr 246 644 |
Halden | 1 GWh | kr 43 296 | kr 273 406 | kr 230 109 |
Stad | 1 GWh | kr 42 458 | kr 268 112 | kr 225 654 |
Gran | 1 GWh | kr 39 373 | kr 248 630 | kr 209 257 |
Alver | 1 GWh | kr 39 291 | kr 248 112 | kr 208 821 |
Tingvoll | 1 GWh | kr 38 716 | kr 244 483 | kr 205 766 |
Flakstad | 1 GWh | kr 38 241 | kr 241 481 | kr 203 240 |
Sør-Odal | 1 GWh | kr 36 378 | kr 229 721 | kr 193 342 |
Lyngen | 1 GWh | kr 35 437 | kr 223 772 | kr 188 336 |
Gjemnes | 1 GWh | kr 35 043 | kr 221 289 | kr 186 246 |
Marker | 1 GWh | kr 33 963 | kr 214 468 | kr 180 505 |
Unjárga-Nesseby | 1 GWh | kr 33 963 | kr 214 468 | kr 180 505 |
Gratangen | 1 GWh | kr 33 216 | kr 209 747 | kr 176 532 |
Moss | 1 GWh | kr 28 000 | kr 176 813 | kr 148 813 |
Porsanger-Porsá?gu-Porsanki | 1 GWh | kr 27 957 | kr 176 540 | kr 148 584 |
Kristiansand | 1 GWh | kr 24 630 | kr 155 530 | kr 130 901 |
Enebakk | 1 GWh | kr 24 258 | kr 153 184 | kr 128 926 |
Vågan | 1 GWh | kr 23 463 | kr 148 163 | kr 124 700 |
Os | GWh | kr 19 674 | kr 124 233 | kr 104 560 |
Flå | GWh | kr 19 051 | kr 120 304 | kr 101 253 |
Hamar | GWh | kr 18 961 | kr 119 731 | kr 100 770 |
Måsøy | GWh | kr 17 932 | kr 113 237 | kr 95 305 |
Andøy | GWh | kr 17 803 | kr 112 418 | kr 94 616 |
Fjaler | GWh | kr 17 025 | kr 107 507 | kr 90 482 |
Aurskog-Høland | GWh | kr 14 644 | kr 92 472 | kr 77 828 |
Malvik | GWh | kr 13 654 | kr 86 224 | kr 72 569 |
Rælingen | GWh | kr 12 112 | kr 76 483 | kr 64 371 |
Aremark | GWh | kr 11 295 | kr 71 326 | kr 60 031 |
Bjerkreim | GWh | kr 9 679 | kr 61 121 | kr 51 442 |
Hægebostad | GWh | kr 9 549 | kr 60 302 | kr 50 753 |
Vestre Toten | GWh | kr 9 074 | kr 57 301 | kr 48 227 |
Larvik | GWh | kr 8 573 | kr 54 135 | kr 45 563 |
Stjørdal | GWh | kr 8 340 | kr 52 662 | kr 44 322 |
Hurdal | GWh | kr 7 644 | kr 48 269 | kr 40 625 |
Deatnu-Tana | GWh | kr 7 190 | kr 45 404 | kr 38 214 |
Nannestad | GWh | kr 4 170 | kr 26 331 | kr 22 161 |
Osen | GWh | kr 2 636 | kr 16 644 | kr 14 009 |
Tolga | GWh | kr 441 | kr 2 783 | kr 2 342 |
Midt-Telemark | GWh | kr 4 | kr 27 | kr 23 |
Merk at tabellen tar utgangspunkt i oppgitt konsesjonskraft fra NVE's database. Mange kommuner tar ut mindre konsesjonskraft enn oppgitt i konsesjonene, og forskjellen kan være betydelig. Kronebeløpene vil derfor i praksis være lavere. Dersom du har tilgang til din kommunes reelle mengde konsesjonskraft kan dette sjekkes ut mot tilsvarende mengde i konsesjonskraft-kolonnen for å se ca hvor stor inntekt og inntektstap det i praksis er snakk om.